ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
АктуалноГрадътКултураМненияПод ножа

Нищо лошо в „Мъжкото хоро“

Богоявление, Водици, Йордановден… обичаите са много, всеки от тях заслужава уважение

Модерно стана в последните години да се критикува „леденото“ или „мъжкото“ хоро във водите на Тунджа в Калофер като фалшив обичай. В странен опит за защита на патриотичното се коментира, че хорото е измислено в последните години, следователно не е традиция, и е белег за псевдопатриотизъм. На Йордановден преди 100 години не се е играело хоро, следователно не е редно и днес да се играе хоро.

Опитът за насаждане на изкуствено разделение, обаче, ми се струва излишен. Освен, че тезата да се делим на „обичащи хорото“ и „необичащи хорото“ е излишна, тя почива на слаби аргументи. На първо място, често в критиката се започва от нападения срещу хвърлянето на кръста в ледени води. Това също бил нов обичай. Но това не е така – още в началото на миналия век често можем да срещнем в пресата отразяване, идентично с това в тези години – свещеник е хвърлил кръста – в пловдивския случай – в река Марица, и еди-кой си го е извадил от ледените води.

На ред след това е хорото. Но има ли същина тази атака? Всяка традиция или обичай в даден момент се появява в обществото. Никой от тях не е извечен, появил се, заедно със Сътворението. Да, хорото в Калофер не е от преди век или пет, но много хора съвсем доброволно отиват, студуват, геройски издържат на ледените води и се забавляват, без да вредят никому. В това няма нищо лошо. Дали само по себе си е патриотично? Не зная. Вероятно има по-патриотични неща, като да дариш пари за бедните или да изчистиш паметник. Но със сигурност не е фалшиво – хората влизат в ледените води наистина, а не стоят на топло в някой офис, да заклеймяват този или онзи, и да сеят разделение в и без това разделеното ни по хиляди други теми общество.

Колкото до празника, ако целта е да сме най-адекватни към традицията: Празникът е Кръщение Господне. Всички, които толкова мразят хорото, нека проверят в енорийската си църква кога ще е Богоявленската им литургия и да я посетят.

Теодор Караколев

Пише по темите, свързани с културата, културното наследство и история… More »

3 коментари

  1. „Тази натрапчива нужда да се създават фалшиви ритуали, да се измислят и приспособяват ерзац традиции започва да стига до абсурди. Толкова е неудържима, толкова е прилепчива и толкова подправена, че вече предизвиква обратна реакция сред хората, запазили здрав съвременен разум.

    Подмяната на фолклора с имитации заглушава истинското народно наследство. Скрива го зад патриотарска фасада и почти го унищожава за поколенията. А българското етнографско минало е богато и красиво. Имаме традиции и ритуали, които са достойни за световния културен фонд. Богати на значения, идващи наистина от дълбоката древност. Но не ги познаваме. И светът не ги познава, защото ние не ги показваме“.

  2. Никакво насаждане няма, просто на някои хора им писна от байганьо и патрЕотите – дебили…нароиха се като гъби след дъжд и са доста досадни с ретроградните си напъни, няма лошо да си спазваш традициите, но такова навиране , от типа вижте ме къв съм убав и истински родолюбец прави точно обратния ефект, но стадно- оборното съзнание не може да го вдене това.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина