АктуалноГласовеГрадътИзпод тепетоМнения

Гарнизонна фурна: А сега накъде ?

Местният парламент тотално отхвърли идеята на Емил Мирзачиев

Има нови предложения относно имота – детски център или парк

Таня Грозданова

Искането на местната инициатива „Да спасим Гарнизонна фурна“ бе окночателно отхвърлено на последната сесия на Общински съвет – Пловдив.

В началото на юли т.г. Гражданската инициатива за превръщането на сградата в културен център внесе предложение при председателя на Общинския съвет Савина Петкова, подкрепено подписките на над 800 пловдивчани и около 30 организации.

Дебатът за превръщането на казармената пекарна в център за изкуство бе започнат в обществото под тепетата от Емил Миразчиев преди повече от година и половина. (бел.авт.: можете да проследите всичко по темата ТУК)

За това време, след десетки акции, обсъждания, инициативи, протести, подписка, предложения и т.н., местната инициатива „Да спасим Гарнизонна фурна“ бе окончателно порязана от съветниците в понеделник. Не, че запознатите с начина на представяне на дадено предложение за гласуване са очаквали нещо друго.

Оформянето на текста, така както бе предложен за гласуване в зала и придружаващите го документи, така или иначе, нямаше да доведат до друго решение без дебат, а такъв не се състоя.

На практика веломжите нямаше какво да се решават, тъй като документите бяха написани като за сведение.  Разглеждаше се искане за вземе на концесия някогашната армейска фурна и превръщането ѝ в Център за съвременно изкуство, както и да бъде отменено решението за събаряне и парите предназначени за него – 350 000 лв., да се пренасочат за новата инициатива. Последните две части от искането така или иначе вече са факт, много преди вчерашното разглеждане. Това решение на Об С е отменено още през юни м. г.

Освен това заявлението е формулирано по начин, който не предполага дискусия по същество дали местната инициатива „Да спасим Гарнизонна фурна“ да вземе обекта на концесия, коментираха вещи администратори. Нещо повече председателят на Общинския съвет Савина Петкова обясни, че подписката на творците е просрочена с над година, по смисъла на Закона за прякото участие на гражданите в управлението на държавата и местното самоуправелние.

На едно от предишните заседания Петкова прочете отговор от ГРАО, по проверката на подписката, от където установили, че от 449-те имена в нея само 267 отговарят на изискванията. В останалите 182 има грешки – некоректно посочено ЕГН, адрес, хора, които са се подписвали по няколко пъти, и т. н.

И така без дебат, без изказвания, без въпроси съветниците гласуваха „Против“ искането на творците около Емил Миразчиев. Самият той бе в залата на Об С, като само наблюдаваше и записваше случващото се на видео с телефона си.

Това е имитиране на дейност, коментира по-късно пред репортер на Под тепето Миразчиев. Никой не ни уведоми, че нашето предложение ще се гледа днес, а ние сме страна по него. Да не говорим, че дори не пожелаха да ни изслушат.

На репликата, че той не е направил опит да се изкаже днес, Мирзачиев отговори с „няма смисъл“.

Следващата стъпка на местната инициатива „Да спасим Гарнизонна фурна“ ще е да иска от Областния управител да върне това решение на местния парламент, както и да го обжалват пред Административен съд, заяви художникът пред Под тепето.

Гарнизонна фурна ще бъде съборена и на нейно място ще изградим парк или детски център, това са двете предложения, които съществуват към момента, заяви кметът Иван Тотев, след края на заседанието пред журналисти.

Припомняме, че от лятото на миналата година Тотев и Миразчиев си комуникират по медиите.

Първоначалната оферта бе: Инициативният комитет за спасяването на бившата казармена сграда предлага да плаща концесионна вноска под формата на произведение на изкуството в размер на 1000 лева. Кандидат- концесионерът е готов да инвестира 200 хиляди лева в ремонт на постройката, 2 милиона в културно съдържание, 50 хиляди лева за графична база и 250 000 лв. в създаване на Музей на група Ръб. На нея кмета отговори така: Нямам против да му дадем Фурната, но трябва да се коригира формата. Общината ще обяви концесия, но ще търсим банкова гаранция или осигурено финансиране за ремонт от кандидата, заяви градоначалникът. Предложението на Инициативния комитет за бъдещето на бившата казармена сграда все пак ще влезе на сесия на ОбС. Освен това преди време кметът обяви, че община Пловдив не е водила битки с военното министерство за имота, за да го даде на Емил Миразчиев.

В понеделник Тотев припомни, че въпреки забавянето на ИК администрацията е внесла и разгледала казуса в местния парламент.

Въпросът „А сега на къде?“ продължава да стои пред бившия военен имот, в него пък  продължават да намират дом несретници. Каквото и да се случи с Гарнизонна фурна към момента е ясно единствено едно – то няма да се случи тази година. Въпросът остава да виси във въздуха на натоварената с много очаквания 2019-а.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина