ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
АктуалноЖивотЗабавление

Шоколадът – другата истерия по Коледа

Какво, обаче, знаем и не знаем за него?

Швейцарците консумират най-много шоколад в Европа, но германците са най-големите производители

Шоколадовият пазар у нас възлиза на 350 млн. лв. по данни на Института за маркетингови изследвания

Всяко домакинство си има свои традиции при подготовката на Коледните и Новогодишните празници. Но има нещо на пазара, което присъства във всеки дом. И то – в големи количества, разновидности и вкусове. Шоколадът! Какво, обаче, знаем и не знаем за него?

Любителите на шоколад в ЕС представляват най-голямата група потребители на шоколад в света. За производството му държавите от ЕС са внесли 1,7 млн. тона какаови зърна от тропическите дървета Теоброма, предимно от Африка.

Българите консумират около 25 тона шоколад годишно, което прави по около 3,5 кг на човек у нас, показват данни на Евростат.

Това прави дневна консумация на човек у нас около 20-50 грама, докато в ЕС се изчислява между 30 и 90 грама средно за европейците. Всеки европеец е консумирал средно по около 10 кг годишно – близо три пъти повече от средното ниво у нас.

Дамите у нас на възраст 20-40 години са сред най-страстните любители на шоколадовите изделия.

Първенството се държи от Швейцария.

Шоколадовият пазар у нас

възлиза на 350 млн. лв. по данни на Института за маркетингови изследвания „GfK Bulgaria“ за м.г. В сравнение с Хърватия у нас се яде три пъти по-малко шоколад. В България най-много се консумират млечни шоколади. Забелязва се обаче тенденция и към преориентиране към вече обичания от европейците черен шоколад. Тенденциите в този бизнес са подобни на останалите от хранителния сектор. Все повече на пазара се предлагат здравословни продукти като натурален шоколад, шоколад без захар или шоколадови бисквити с витамини. Стана модерен и диетичният шоколад.

През 2017 г. ЕС е произвел около 4 млн. тона шоколад на стойност 18,3 млрд. евро.

Германия произвежда най-много шоколад – 1,3 млн. тона, или 32% от общото производство на шоколад в общността.

Следват я Италия (0,7 млн. тона или 18%), Франция и Холандия (и двете по 0,4 млн. тона или 9% от общото производство в ЕС).

Източник: активни потребители

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина