ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
АктуалноИзбор на редактораИзбориНовиниОбщина Пловдив

Търси се омбудсман на Пловдив

След 7 години с временно изпълняващ длъжността Борислав Стаматов Община Пловдив обяви конкурс за обществен посредник.

Припомняме, че решението за провеждане на конкурса бе гласувано на сесия на местния парламент през юни тази година и в него е записано, че трябва да се подготви и проведе в срок до 11.10.2024 г. В състава на конкурсната комисия влизат: Георги Василев (ГЕРБ), Александър Ракшиев (ПП-ДБ), Стефан Послийски („Съединени за Пловдив), Ерол Садъков („Браво, Пловдив“), Господин Апостолов („Възраждане“), Минка Сърнешка („БСП за България“), Димитър Арнаудов („ИТН“).

Кандидатите за длъжността обществен посредник на община Пловдив трябва да имат висше образование, минимум 5 години общ трудов стаж по специалността си и да имат постоянен адрес на територията на общината. Изисква се да представят писмена концепция до три стандартни страници.

Сагата с редовен избор на омбудсман за града продължава дълги години и обикновено препъни камъкът се явява Общинският съвет, който има последната дума за резултатите от конкурсните процедури.

След изтичане на мандата на първия обществен посредник на Пловдив Юлия Юрдекова през 2012 бе проведен конкурс, на който се явиха двама мераклии, накрая тя остана за още един мандат като вр.и.д. През 2016-а г. бе проведен нов конкурс, но тогава общинските съветници не се споразумяха за избра омбудсман от първия път. Месец по-късно Кадър на ГЕРБ бе посочен за омбудсман на Пловдив от комисията в ОбС. Борислав Стаматов бе оценен с най-много точки от комисията в конкурса и зае длъжността след одобрение от старейшините.

С решение на Общински съвет – Пловдив от 31.03.2015 г. 

Пловдив пак остана без постоянен омбудсман след шоу в местния парламент

Пет години по-късно през 2021-ва година Общинският съвет отново направи опит да проведе конкурс за длъжността както гласи закона.

Тогава се явиха 8 кандидати, а за фаворит бе спрягана подалата вчера оставка като зам.-кмет по транспорта Савина Петкова.

Савина Петкова подаде оставка като заместник-кмет по транспорта

В крайна сметка на финала в местния парламент Савина Петкова събра 29 гласа, при нужни 34 и съветниците Отново не избраха омбудсман на Пловдив. Така остана да изпълнява длъжността пак „временно“ Борислав Стаматов.

Документи за кандидатстване в конкурса за обществен посредник се приемат до 24 септември 2024-а година, а интервю с допуснатите до участие в конкурса ще се проведе на 30 септември от 9 ч. Списъкът с допуснатите до събеседване кандидати ще бъде оповестен на сайта на община Пловдив.

За да бъде официално избран, кандидатът за поста трябва да събере подкрепата на най-малко 34 старейшини в местния парламент.

С какво се занимава институцията?

В своята дейност общественият посредник е независим и се подчинява на Конституцията на Република България, българското законодателство и ратифицираните международни договори, като се ръководи от личната си съвест и морал, защитавайки с предвидените в закона средства правата и интересите на гражданите, когато те се засягат от държавните и общински органи, както и от лицата, на които е възложено да предоставят обществени услуги:  В и К, Електроразпределение, Топлофикация, мобилни оператори и телекомуникация, здравеопазване, образование, социална политика, екология, регистрация на търговски обекти и търговска дейност, обществен ред и сигурност, сметоизвозване и чистота на улиците, транспорт и безопасност на движението, строителство, в т.ч. незаконно, както и проблеми в етажната собственост.

Общественият посредник осигурява равни възможности за гражданите да защитят правата и законните си интереси. Проявява коректност към страните по жалбите, като ги уведомява за намеренията и действията си, изслушва ги и зачита съображенията им, а при необходимост им предоставя и възможности за преосмисляне на собствените позиции.

По изрично желание на гражданите се запазва дискретност за имената им и за други данни с конфиденциален характер.

Производството пред обществения посредник е безплатно.

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по… More »

2 коментари

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина