ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
АктуалноГласовеГрадътЗабравеният градИзбор на редактораКултураМненияНовиниОбщина Пловдив

Пловдив си поиска Панагюрското съкровище от държавата

Пловдив официално си поиска Панагюрското златно съкровище от държавата, като всички представители на гласоподавателите под тепетата в местния парламент се обединиха зад обща декларация, че то трябва да бъде върнато на Археологическия музей в града. Предложението за подписването на такъв документ бе внесено от групата на Браво Пловдив и подкрепено с пълно единодушие от всички партии и коалиции в ОбС. В дебат по казуса, който по същество бе изразяване на становище по него, се включиха много старейшини, всички на едно мнение- мястото на съкровището е именно в Пловдив.

Съветниците дадоха думата на директора на РАМ- Пловдив Костадин Кисьов, който определи твърденията на служебния министър на културата относно въпроса къде трябва да бъде експонирана златната светиня като неадекватни. Министър Найден Тодоров е категоричен, че мястото на Панагюрското златно съкровище е в Националния исторически музей, тъй като е собственост на държавата. Той смята още, че Националният музей може да го представи по-добре пред света- нещо което не може да бъде направено от регионален музей. „Панагюрското златно съкровище е национална ценност. За мен националната ценност трябва да бъде презентирана по света“, каза преди няколко дни министър Тодоров и определи казуса като „измислен“.

“ Нямаше да се изказвам, но бях провокиран от г-н диригента. Съкровището и досега е собственост на Археологическия музей в Пловдив, където е заведено след откриването си. Да, публично държавна собственост е, но всички находки, открити на територията на страната, са такива. Следва ли всички те да бъдат пращани в Националния исторически музей?“, попита Костадин Кисьов.

Той обори твърденията на Министерството на културата, че е спорно дали безценният артефакт може да бъде на сигурно място в Пловдив.

„Нашата система за охрана и опазване е перфектна, имаме много добри условия за сигурност. И доказателство за това са двата одита от страна на министерствата на културата на Франция и Гърция за пътуващите изложби на Лувъра и археологическите музей в Атина в нашия музей. Той издържа и двата теста относно сигурността и условията, за да се случат двете изложби. Не е вярно още, че не бихме се справили с организиране на изложби в чужбина- имаме редица такива. Аргументите на Министерството на културата за неадекватни“, смята Кисьов.

Той подчерта, че декларацията ще изкаже съгласието на гражданите на Пловдив Панагюрското съкровище да бъде експонирано тук. „Този процес аз съм го започнал отдавна, като не съм преподписал договора за предоставяне на НИМ на съкровището за временно гостуване, който изтече през 2022г. Няма и да го подпиша. Господин министър, музеите трябва да пазят и показват своите ценности, а не те да пътуват постоянно“, настоя още Костадин Кисьов. Той отново подчерта, че собственик на съкровището е именно пловдивският музей и директорът му решава дали то да гостува в НИМ.

Кисьов добави, че рано или късно съкровището ще се върне в Пловдив. Но и отвори темата за нова сграда на РАМ-Пловдив. „Имаме 250 хиляди експоната, а сме показали 4 хиляди от тях. Трябва да решим въпроса с нова сграда на музея“, подчерта директорът му.

От групата на БСП предложиха сградата на БНБ да посрещне богатата експозиция на РАМ, но зам.-кметът Пламен Панов се възпротиви заради идейния конкурс, който е във финалната си фаза. Той уточни, че две от предложенията са именно за Музей на Пловдив и Археологически музей. „Нека изчакаме решението на журито“, призова той. Съветниците се съобразиха и в последствие отхвърлиха това предложение на социалистите.

Георги Титюков от името на групата на „Съединени за Пловдив“ предположи на микрофон, че най-подходящата сграда за Археологически музей е Централна поща, която се намира в центъра на Форума на Филипопол и апелира да се мисли именно в тази посока.

Славчо Атанасов коментира, че светинята се намира в Националния исторически музей неправомерно и местният парламент следва да задължи кмета да предприеме всички възможни действия по връщането му в РАМ. Той настоя София да си вземе едно от трите копия, а оригиналът, който се намира в НИМ, да си бъде експониран там, където му е мястото- в Регионален археологически музей- Пловдив.

Предложението на Атанасов за задължаването на кмета Костадин Димитров бе отхвърлено. За да бъде прието с пълно единодушие това на Браво Пловдив за заставане на съветниците зад обща декларация по казуса.

В рамките на дебата бе отворена и темата за открита експозиция на големите артефакти от фонда на Археологическия музей, като Веселин Маневски от ГЕРБ предложи мястото за това да е така наречената Голяма могила в район Южен. След него зам.-кметът по култура Пламен Панов уточни, че именно това е идеята и че се работи за създаването на археологически парк в този имот.

Ивайло Дернев

Един от създателите и главен редактор на сайта Под тепето.… More »

7 коментари

  1. Аз като пловдивчанин адмирирам желанието на съгражданите ми да бъде върнато Панагюрското златно съкровище у дома! Но на този етап това не е възможно по две причини:
    Първо, трябва да се гарантира на 100% сигурността на съкровището! Витрината на на музея в Панагюрище струва няколко милиона!
    Второ, Пловдивският музей е един от най-често ограбваните регионални музеи в България. За да не бъда голословен ще спомена за кражбата на ценната находка на декадрахми на Дероните, сребърната и сребърната позлатена тракийски погребални маски, десетки други по-дребни артефакти и монети, голяма част от тях подменени с по-малоценни. За справка интервюто на покойният наш съгражданин Димитър Костов с Маргарита Михнева по БНТ преди десетина години. Там Костов директно обвинява сегашният директор Кисьов в част от престъпленията, които са извършени в Пловдивският архиологически музей! Тъй-че едва ли скоро ще можем да се наслаждаваме на Панагюрското златно съкровище да бъде върнато в Пловдив за постоянно! Това съвпада и с мнението на сегашният министър на културата Найден Тодоров, който забележете също е пловдивчанин.

  2. Абсолютно правилно! Трябва да се уважава волята на хората намерили съкровището, а те са го предоставили за съхранение на музея в Пловдив. Крайно време е да се прекрати тази „социалистическа“ практика всичко добро, ценно и значимо да бъде „присвоявано“ от столицата. Пловдив е един от най-старите живи градове не само в Европа но и в света и за него държавата / както и за всичко останали градове и села/ трябва да полага същите грижи като са столицата, а не да създава преференциални условия хората и всичко свързано с тях да се преселват към София, а провинцията и такива значими културни и икономически центрове като Пловедив, Варна, Бургав, Русе и всички останали областни градове да бъдат изкуствено „кастриратани“ и то не от кой да е от Държавата- мащеха!

  3. Браво за приетата декларация съкровището да бъде върнато на притежателя му – РАМ Пловдив.

    По въпроса за нов дом на музея, коя от двете обсъждани сгради – на БНБ и на Централна поща, би могла по-пълно да покаже 250-те хиляди експоната на музея?

    Сега се експонират едва 4 (четири) хиляди от тях!

    Не ни трябва временно разширение “засега, а по-нататък ще видим”.

    Нужно ни е решение с перспектива в бъдещето!

    1. Трябва да подадат сигнали какво изнудване правят тези “археолози”… Малко уточнение: В музеят са “уредници”, а не “археолози”.

      Някой да попита защо точно този човек е директор на РАМ Пловдив…Дали да не се проверят назад разрешителни за строеж и да се види проведени ли са разкопки, както е по закон

      Съкровището е собственост на Държавата, тоест МК решава как и къде да го представи пред света.

  4. Разпродажба! Преносимият мини климатик охлажда, овлажнява и освежава. Безшумен и преносим, можете да го вземете на работа или на плажа, перфектно и бързо охлажда стаята. Много хубава цена:–- https://use.my/arctik

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина