ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
АктуалноГрадътИзбор на редактораКриминалеМненияНовини

Задържаните лекари „преглеждали“ дори покойници в аферата за източване на НЗОК

Точно 8007 протокола от лекарски прегледи за осигуряване на пари за помощни средства за инвалиди от НЗОК са били издадени за по-малко от година от фиктивния медицински център в Пловдив, който е в основата на сложна лекарска схема за източване на Здравната каса. Днес от прокуратурата и полицията съобщиха за разкриването на аферата, за която няколко уважавани в обществото лекари са били арестувани. Обвиняеми за престъпната мрежа са общо 8 души, като седем от тях са задържани за 72 часа. Някои детайли, разкрити от правораздавателните органи, са потресаващи- участниците в схемата са се възползвали от данни на мъртъвци, хора с деменция и в неравностойно положение.

Към този момент са установени 730 недействителни протокола за прегледи, които дори не са извършвани, като само те са нанесли щета на държавата в размер на 815 хиляди лева. С въпросните 8007 протокола са изплатени над 5 милиона лева, като колко е общият брой на фалшивите от тях тепърва предстои да се разбере.

„Досъдебното производство е от няколко месеца. Става въпрос за източване на средства чрез документи с невярно съдържание. След промените на Наредбата за медицинската експертиза през юли 2022г. в Пловдив е създаден медицински център само за това- да изготвя такива експертизи, които да служат за изплащане на пари от Здравната каса за инвалидни помощни средства. Към медицинския център заработват 4 експертни комисии с по двама лекари в различни направления. Управителят на центъра има 2 дружества и магазин, които се занимават именно с помощни средства- ортопедични обувки, протези, колички и др.“, съобщи районният прокурор Петър Петров.

Чрез мрежа от хора са били събирани лични данни на инвалиди, здрави хора и дори старци с деменция, които са ползвани във въпросните протоколи след решение на експертните комисии. На част от тези хора, чийто данни са ползвани, са давани дребни пари, а други не са взимали и това. Трети пък въобще не са знаели, че на името и ЕГН-то им има издаден протокол от преглед. На база тези фиктивни прегледи са постъпвали средства от НЗОК към фирмите на управителя на медицинския център, който е бълвал протоколи като на конвейер. Именно това е породило съмнения от страна на РЗИ, откъдето са подали сигнал срещу активността на медицинския център без реална дейност. Отделно разследващите са получили сигнали от трима души от Пазарджик, които разбрали, че без да са инвалиди са „били преглеждани“ от лекарска комисия и с експертно решение за помощни средства за тях са отпускани средства от Здравната каса.

Акцията на полицията по задържането на участниците в схемата се е провела в понеделник. Предприети са 16 претърсвания и изземания, 3 от които в условията на неотложност. Направени са и 3 лични обиска. Открит е внушителен обем от документи за престъпната дейност, иззети са 50 флаш памети с данни, 30 хиляди лева и електронните подписи на членовете на комисиите. Основният обвиняем е задържан при кацане от чужбина.

„Документната измама е в големи размери, като част от обвиняемите са длъжностни лица като участници в лекарски комисии. Задържани са двама лекари от Пловдив и двама от Велико Търново. С обвинения за помагачество са трима служители на фирмите на двигателя на схемата. Последният протокол е бил съставен на 31 юли. Засега сме работили по едва 10 % от всичките издадени протоколи“, обясни наблюдаващият прокурор Димитър Пехливанов. Той разкри още, че лекарите са се възползвали дори от данните на умрели хора- част от „прегледаните“ хора са починали преди да бъдат съставени фиктивните протоколи за тях. 24 са смъртниците със съставени протоколи, като последният пример е за починал на 31 май човек, който „минава преглед“ и получава протокол на 9 юни.

Част от лекарите от комисиите не считат, че са извършили нещо нередно. Имало е и протоколи, които не са подписвани от тях, а от служители на магазина на основния обвиняем. Схемата е ползвала данни на хора, придобивани от дистрибутори на подобни помощни продукти. Имало е обаче и случаи на посещения в старчески и социални домове, за да се вземат данни на хора с увреждания и такива с деменция. Служители на въпросните домове са осигурявани данни за аферистите.

“ Самият медицински център няма сграден фонд с точен адрес например, той е фиктивен. Представете си хъб за лекарски комисии“, коментира от прокуратурата след въпрос за местонахождението на центъра.

Ивайло Дернев

Един от създателите и главен редактор на сайта Под тепето.… More »

2 коментари

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина