ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
АктуалноЖивотНовини

Почина доц. Кирчо Атанасов – Обновена

Бележит български математик, дългогодишен директор на Математическата гимназия в Пловдив, бивш зам.-министър на образованието и ръководител на националния проект „Народните будители и аз“

Тъжната вест за кончината на бележития пловдивчанин доц. Кирчо Атанасов, съобщи преди минути народният представител от БСП Иван Петков. Той написа в социалната мрежа:

„Скъпи пловдивчани, напусна ни един голям българин, блестящ математик и будител на съвременна България – доц. Кирчо Атанасов.

Човек, до чието дело имах честта да се докосна, и който остави в мен голяма почит към образованието и културата.

Поклон!“

Доц. Атанасов е роден в град Пловдив на 25 юли 1945 г. Завършва средното си образование тук в СОУ „Васил Коларов“ през 1963. От 1963 до 1967 година изучва специалност „Математика“ в ПУ. Има няколко специализации в сферата на Образованието и науката: специализация в ДСО ИЗОТ, двугодишна специализация в ЦИУУ „Организация и управление на средното образование“ (1993); I квалификационна степен по математика, специализация в Ирландия по „Организация и управление на училището“ през 1998.

От 1975 до 2010 г. е директор на Образцова математическа гимназия „Акад. Кирил Попов“ в Пловдив. Почетен гражданин на град Пловдив, носител е на орден „Стара планина“ І степен и званието „Герой на социалистическия труд“. Бивш заместник-министър на образованието и депутат в 44-то НС. През 2009 г. е награден с почетното звание „доктор хонорис кауза“ на ПУ „Паисий Хилендарски“.

Като ръководител Националния проект „Народните будители и аз“, който тръгна от града на тепетата по негова идея, опитният педагог превърна учението в състезание, в място за лична и колективна изява на младите хора, на учителите и на училищата.

Редакцията на Под тепето изразява искрени съболезнования на близките на доц. Кирчо Атанасов!

По-късно днес директорът на ОМГ  „Акад. Кирил Попов“ изпрати съболезнователно писмо от името на колектива на гимназията. Публикуваме пълния текст:

ДОЦ. КИРЧО АТАНАСОВ – БУДИТЕЛ И УЧИТЕЛ!

Сбогуваме се с доц. Кирчо Атанасов. Ще помълчим и ще си спомним за всички уроци, които ни е предал, за добротата и отдадеността му. За нас, приятели, съратници и ученици той бе Учителят! Това не бе само звание, което той  носеше с чест и достойнство, това бе признание за живот и кариера, за обществено значима дейност. Годините няма да заличат спомена за направеното, постиженията му в областта на просветата. Той постави жалоните на модерното образование, на завладяващата родолюбива идея, на почитането на идеалите на будителите. 

Самият той Будител и Учител! 

Дългогодишен директор на Математическа гимназия Пловдив той я превърна в дом за учители и ученици, обединявайки ги за силни и родолюбиви дела. Не познаваше и не приемаше безсмислени ходове, всичко, което правеше бе с мисъл за доброто на българското образование, за съживяване на българския дух, за отварянето на нови хоризонти пред младите поколения.

Житейският му пример на човек, чийто живот и кариера са емблема за изграждането на модерна образователна система вдъхваше респект у всеки, докоснал се до него. Той бе опора, честен и отдаден, истински другар и сърдечен приятел. Човек, който можеше да те накара да повярваш и да го следваш. Търсеше истинността в думите и в делата и умееше да чува мнението на хората около себе си. С него си отива една епоха на мащабно мислене и увереност, на познание и решителност в отстояване на правотата на своите разбирания. Ние, които го познавахме сме благодарни на съдбата, че в негово лице откривахме пример за подражание.

Поклон пред паметта му и светъл път на душата му!

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина