ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
СъдТемида

Елдъров в съда: Не се чувствам виновен! Темида: Остава в ареста

ДАНС разследва адвоката за пране на пари и присвояване в особено големи размери

С ръце в джобовете изкара голяма част от съдебното заседание по мярката си за неотклонение адв. Владимир Елдъров днес. Обвиненият в поръчителството на палежи и нанасяне на имуществени вреди юрист каза, че не се чувства виновен и че му се вменяват неща, които не е извършил. Той взе думата за лична защита след пледоариите на прокурор Галина Андреева и адвокат Йордан Давчев. Представителката на държавното обвинение подчерта, че доказателствата срещу адв. Елдъров са категорични, а защитникът му ги определи като недостатъчни и объркващи. Съдията пък реши- остава го в ареста с постоянна мярка Задържане под стража.

Пенев и БодуровСпоред прокуратурата Елдъров е вдъхновител на серия добре обмислени, планирани и реализирани тежки посегателства. Той демонстрира ескалирала престъпна нагласа в дълъг период от време, каза в пледоарията си пред съда прокурор Галина Андреева. Тя изброи серията престъпления, жертвите и мотивите за извършването им- несъгласие за допускане на сочения за поръчител на мокрите поръчки като съдружник в собствения бизнес на някои от жертвите, лични конфликти със свои колеги и дори съседски скандали заради кучета. Последното, според обвинението, е и причина за палежа на Опел Вектра на съседите на Елдърови в село Марково. За тях обвиняемият каза, че са в отлични отношения и се поздравяват всеки ден. Андреева детайлно се спря на палежа на къща на сътрудник на пловдивски адвокат в село Баня, при който е имало сериозна опасност за живота и здравето на хората вътре. Те били спасени само благодарение на решението на преките извършители на палежа да не залеят със запалителна течност и входната врата на жилищната сграда. Според прокурорът по делото в четири от случаите Елдъров отива на място, за да провери последиците от посегателствата върху собствеността на жертвите. Изразявал недоволство или удовлетворение в зависимост от размера на щетите. Говорим за брутално посегателство върху правото на собственост на хората, върху здравето им, живота и личното пространство на гражданите. Потресена съм, че е възможно представител на тази иначе хуманна професия да е участник в мащабна престъпна дейност, подчерта Галина Андреева. И заяви пред съда, че срещу адв. Елдъров е стартирало и друго досъдебно производство- за пране на пари и присвояване в особено големи размери. То се работи от ДАНС. Става въпрос за схема за застрахователни измами с пострадали при катастрофи. Тя поиска най-тежката мярка за неотклонение по отношение на обвиняемия. А адвокатът му Йордан Давчев пожела по-лека така, тъй като няма достатъчно преки доказателства за участието на клиента му във въпросните престъпления, той няма как да въздейства върху свидетелите, тъй като те вече са дали показанията си, и няма да се укрие. Той обясни, че тезата на прокуратурата се гради само на базата на 15 свидетели, чийто показания били много объркващи и повдигали въпроси около присъствието на Елдъров в тях. Защо в началото на разследването и първите разпити не се говори за моя клиент, а после името му започва да излиза тук и там из свидетелските показания, попита Давчев.

Много от хората в папките по делото не ги познавам. Другите са мои бивши клиенти или колеги адвокати. Дори тези две момчета, с които съм пред вас, не ги познавам, посочи обвинените в прякото извършване на палежите Петьо Пенев и Валери Бодуров. Елдъров не възразяваше да бъде пратен под домашен арест. Не се съмнявам в невинността си, подчерта обвиняемият. Колкото до производството за пране на пари и присвояване- обяви, че за всеки паричен превод има наличен документ.

Въпросните Пенев и Бодуров пък се вписват в онова определение за днешните престъпници, които за малко пари са готови на всичко, дадено от окръжния прокурор Румен Попов по повод предните арести за палежи, свързани с Атанас Червенков- Райфъла. Млади, средно образовани, безработни и безразсъдни. 22-годишният Пенев вече има една присъда в CV-то си. А срещу 20-годишният Бодуров в момента се води досъдебно производство за палеж в Гоце Делчев. Името му се свързва още с кражби и друг вид престъпления. Той  обяснил пред разследващите, че върши престъпления, тъй като нямал пари. Готов е да помогне на всеки срещу 100 лева да извърши тежко умишлено престъпление. Даже и за по-малко пари може да осигури услугите си, каза прокурор Андреева. Темида реши да остави Пенев заради криминалното му минало в ареста, а Бодуров пусна под домашен арест.   

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина