ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
АктуалноГласовеМненияНовиниСпортСпортен Пловдив

Светла Оцетова: В Организационния комитет на Пловдив всички работят заедно и резултатите са отлични

Освен легенда на българското гребане, световен и олимпийски шампион, Светла Оцетова е дългогодишен технически директор на Международната федерация. Тя бе технически делегат на Олимпийските игри в Токио. Човек с огромен опит и безкрайни контакти в гребането, тя прави връзката между България и Международната федерация изключително топла. Как видя Оцетова организацията на Световното първенство за юноши и девойки и какъв експеримент беше направен по време на шампионата в Пловдив, четете в следващите редове…

– Госпожо Оцетова, каква е оценката Ви за Световното първенство по гребане за юноши и девойки в Пловдив?

– Ще кажа само с една дума: Отлична. Няма да кажа 6+, защото винаги може организацията да стане по-добра. Коментарите, които чувам от отбори, от официални лица, от съдии, от всички, които са тук на Гребния канал в Пловдив са невероятно положителни. Имахме голям късмет с времето, което даде на състезателите равностойни условия в коридорите. Това също помогна да стане едно много силно състезание. В Пловдив всички забравиха за Covid-19 и само маските напомняха, че има нещо странно. Никой не говореше за Covid, докато в Токио това беше основната тема на медиите и на състезателите. Имаше зрители и атмосферата на състезанието стана емоционална. Лично аз се заредих с много положителна емоция от това Световно първенство.

– Какво от опита на Пловдив със Световното първенство за юноши и девойки може да бъде използвано от други страни, които ще организират големи състезания по гребане?

– На първо място бих поставила добрата комуникация с отборите, което им помага да пристигнат и да открият нещата, които са очаквали. Препоръчвам и пловдивския опит в организацията на движение на лодките на вода. Всичко е ясно, лесно и разбираемо. Това е пловдивският принос за водната логистика на състезания по гребане. За първи път в Пловдив пробвахме лека промяна на ширината на коридорите. От 12,50 метра ги направихме 12 метра. Има няколко места по света, където заради по-голямата ширина не успяваме да създадем  условия за 8 състезателни коридора, което е задължително условие за големи първенства. Ширината от 12 метра изпробвахме само в тренировъчните дни. Не казахме на никого за промяната. След като разширихме коридорите до 12,50 метра,  попитахме състезателите дали са разбрали, че са гребали в по-тесен коридор. Отговорът беше, че не са усетили промяната. Това може би ще помогне при създаването на новото гребно съоръжение в Копенхаген. Същото е в Тракай (Литва), където не можаха да вземат голямо състезание по същата причина – ширината на коридорите.

– Госпожо Оцетова, има ли по света водни площи до големи гребни канали, които да се ползват не само при състезания, но да носят възвращаемост за инвеститорите, каквато е идеята и на втория гребен канал в Пловдив? Кой инвестира в такива развлекателни водни паркове?

– Да, възвращаемост има. Веднага се сещам за Загреб. Около основния гребен канал има водни площи с плажове, водни ски, водни колела. Друго такова място е Сарасота (САЩ). С моя помощ те направо го проектираха по този начин и сега непрекъснато имат различни събития, включително благотворителни. Токио също ще направи такова съоръжение след Олимпийските игри. В Итън (Англия) също има успореден канал, който се ползва за други дейности. Обикновено общините финансират изграждането на водни паркове, защото са най-заинтересувани да създадат добри условия за живот на своите граждани. Но много често финансирането става и чрез публично-частни партньорства.

– Кога ще научим оценката на Организацията на световното гребане за проведеното в Пловдив световно първенство?

– Това трябва да стане чрез доклад най-късно до месец след състезанието. В него всички отдели на международната федерация си дават мнението, както и организационният комитет от българска страна. Искам още от сега да похваля пловдивския Организационен комитет за това, че всички в него работят заедно. И резултатите са отлични.

Снимка на корицата: Светла Оцетова с двойката ни без кърмчия, завършила четвърта Иван Янкулов и Цветомир Велинов, президента на БФ Гребане Свилен Нейков и треньорката на юношеския национален отбор Веселина Алексиева.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

5 коментари

    1. Не, не си въобразявай, че „свърши“ измисленото „световно“ без олимпийски гребци.
      Тепърва ще ни . . . почват ортаците от агитката за заграбване на квадратури от оскъдната зеленина на Града за направа на чифлици без купуване на площ (възвращаемост на инвестиции без харч, майно льо!).
      Сценарият зле се издъни поради съвпадението с Олимпиадата ТОКИО
      К’ви „гребци“ в Пловдив, к’ви пет лева? ‘Оди дрО’би зеле у Сарасота, ма!

  1. За корпулентни масивни месести шкембести тежкотонажни гребци предлагаме най-хай-тек гемии с които даже преуспелият ДЕбеЛЯН БЕЙевски ще може да се класира трети в „световни“ и „галактически“ надпревари, и дори и в олимпийски ако настане чума.

    Всяко кметство с канал, за да има къде да погребем

  2. Ще блокираме всички кръстовища ако ни се отнеме възможността всеки гражданин, гражданка и гражданче -вкл. пенсионерите!- да могат всяка сутрин на път за велодрома където да колодрумят до насита да могат да погребат.

    Сметките за „възвръщаемост“ са без кръчмаря и са ала-бала: как върху територия градска собственост без да я купят на търг разни агитки ще си застрояват чифлици и билдинги, пък щели да печелят – е, да, то така и баба знае, вече видяхме „подобрение“ на прашното махленско игрище южно под Джендем Тепе.

    „Възвращаемост“ ама не за Града, а за частници ортаци!

  3. Лобито ортаци в агитка за ВТОРИ канал за расово комаровъдство с жабешки бутчета не бива да блъфира с измислени „световни“ или галактически надпревари, когато знаем къде бяха истинските гребци и гребкини:
    В ТОКИО.
    Заплатаджиите в изгасващия ГЕРБав СелСъвет не бива да пожертват нито педя от оскъдната зеленина на Града за втори канал.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина