ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
АктуалноГрадътНовини

Стефан Стоянов: Над 20 млн. лв. са предвидените инвестиции в учебна инфраструктура в новия бюджет на Пловдив

„Градът ни се нуждае още от около 1000 места в яслите, 2000 в детските градини и поне 3 училища“

Значително съсредоточаване на средства в образованието

Над 20 милиона лева са заделени за изграждане и ремонт на образователна инфраструктура в проектобюджета на Община Пловдив за настоящата година, съобщи зам.-кметът с ресор „ Oбразование и бизнес развитие”.

Припомняме, че по време на онлайн обсъждането на макрорамката бе обявено, че образованието е основен приоритет на управляващите – Вял интерес към обсъждането на Бюджет 2021 на Пловдив (ВИДЕО).

„Анализите показват, че градът ни се нуждае от около 1000 места в яслите, 2000 в детските градини и поне 3 училища, за да може всички да покриват изискванията за едносменен  режим на обучение. Това е сериозно предизвикателство пред администрацията,“ коментира Стефан Стоянов.

В момента се подготвят или строят много нови обекти. Осигурено е финансиране за 33 нови групи, или това са над 800 нови места в ясли и градини, което до известна степен ще намали натиска върху системата. Очакванията на администрацията за учебната 2021/2022 година са в предучилищния сектор да има достатъчно места, особено за годишния прием в детските градини, обяви ресорният зам.-кмет.

Стоянов напомни, че с прието решение на Общинския съвет от  1 февруари таксите за детските градини на територията на Община Пловдив са намалени, като общата е в размер на 36 лв/м, а крайната сума зависи от дните на посещение. От тази дата и всички деца по социални критерии се освобождават от такса.

„Тази година се надяваме да приключи проектирането и изграждането на поне едно ново училище“, коментира още Стоянов.

Той обясни, че освен за строителство средства се залагат и за проектиране на нови сгради за детски градини, които ще бъдат включени в строителната програма през 2023 г.

„Престои старт на дългоочакваното строителство на нова сграда на у-ще „Княз Александър Първи“. В момента се подготвят документите за тръжни процедури. След съгласуване с НИНКН, тъй като настоящата сграда е паметник на културата, ще бъде обявен конкурс. Надяваме се в края на годината да има готов работещ проект и избран изпълнител“.

Продължават и двете общински програми, по които директорите на школа кандидатстват с проекти за дигитализация на учебния процес и такива за облагородяване на дворните пространства. Тази година близо 15 училища ще разполагат с 400 000 лева за дворовете.

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по… More »

Един коментар

  1. Чичовият Сановник Заплатджия дългогодишен да се събуди и да възстанови чудесното училище =със Салон и жилище за Байчото= заграбено от ОТДАВНА НЕНУЖНИЯ В 2021 РадиоТВ Център.

    Не им гледаме телевизията.

    Не им слушаме радиоТОЧКИТЕ в епохата на Кабел и ИнтерНет.

    На пръсти „да пазим тишина“ в центъра на жив Град не сме длъжни – да се премахнат Забрани, Бариери и БЕЗумия. Другата Телевизия на Радецки/Иван Вазов не е „охранявана“ дотолкова!

    Да махнат варварските „АНТЕНИ“ от Сахат Тепе ама до чисто, до скалата!

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина