ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
АктуалноГласовеГрадътМненияНовини

ИФПИ: Едва 3% от пловдивчани заявят, че техните лични усилия нямат никакво значение за подобряване на околната среда

Според изследването с близо10 на 100 е намаляло изхвърлянето на отпадъци от вида пластмасови бутилки и консерви

Според изследване на Института за финансови проучвания и иновации в Пловдив, проведено през 2020-та, гражданите като цяло са убедени във важността на своите лични усилия за опазване на околната среда, като едва 3% заявят, че техните лични усилия нямат никакво значение за подобряване на околната среда.

Интересен с отговорът на въпроса: „Колко често гражданите реагират когато станат свидетели на изхвърляне на отпадъци?“, който рязко контрастира с предното твърдение. Резултатите показват, че САМО около една шеста от гражданите (15,4%) реагират често на такива прояви, а едва 3,7% го правят редовно. Повече от една трета от тях (36,7%) никога не реагират на такива прояви.

Това оставя отворен отговорът на въпроса: Вярват или не, гражданите че всичко зависи от тях и осмеляват ли се да посочат и критикуват виновника?

Според цитираното проучване за град Пловдив и сравнението му с предишно такова от програмата „Аз, Ти, Пловдив!“ през 2019, на въпроса: „Колко често според вас роднини, приятели и познати изхвърлят на улицата, изхвърлят през прозореца на колата или сред природата: Опаковки от закуски, кроасани, шоколад ?“ може да бъде отчетен спад с 5,6% като през 2019 г. 11,3% от анкетираните се декларират, че често изхвърлят боклука си, което намалява до 5,7% през 2020 г.

Докладът посочва още по-сериозно намаление от 9,7% в изхвърлянето на отпадъци, свързани от вида пластмасови бутилки и консерви. През 2019 г. 13,7% от анкетираните се самодекларират, а през 2020 г. процентът вече е спаднал до 4%.

Данните са цитирани от платформата БГ Бъди активен, във връзка с новите акценти в Програмата _Място България. С тях може да се запознаете в статията Граждани, организации и институции ще си партнират за чист и подреден град.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина