ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
АктуалноНовиниСъдТемида

ВМРО Пловдив сигнализира Прокуратурата за случващото се в кметство „Северен“

Председателят на ВМРО-Пловдив Борислав Инчев внесе сигнал до Окръжна Прокуратура Пловдив, касаещ кмета на район „Северен“ – г-н Стоян Алексиев, във връзка с изнесена информация  в електронните медии, за евентуални корупционни действия от негова страна.

От ВМРО сме изключително притеснени от случващото се в администрацията на пловдивския район „Северен“ и поради тази причина подаваме сигнал до Окръжна Прокуратура Пловдив. Очевидно е, че не става въпрос за вътрешнопартиен спор, а за сериозен управленски проблем. Разбираме опита за заблуда от страна на ГЕРБ въпроса да се отнася към Етичната комисия на партия ГЕРБ, а не към компетентните органи. За нас е важно подобен тип казуси да бъдат разгледани от компетентни институции, само така няма да има съмнение в пловдивчани, че за пореден път ще бъде скрита истината и онеправдани виновните.

Продължаваме да очакваме кмета на Община Пловдив Здравко Димитров да назначи независим и обективен одит, а  своевременно в район „Северен“ трябва да влязат също АДФИ и звеното за вътрешен одит, което е в голяма община. Настояваме също, за да бъдат наистина ефективни подобни инспекции, във времето на тяхното извършване районният кмет да бъде в отпуск и да не присъства.

В сигнала се цитират медийни публикации, от които става ясно, „че Стоян Алексиев е встъпил в длъжност на 11 ноември 2019 г. и на 19 ноември същата година е задължил Лариса Кътова да провежда всички обществени поръчки в районната администрация  на Район Северен- град Пловдив като съответно тя и да и да сключва договори.

Според твърденията на г-жа Кътова всички оферти за договори с общинската администрация са събирани от районния кмет Стоян Алексиев лично, като са били подбирани фирми на негови приближени и/ или свързани с него лица. От събраните оферти Алексиев е избирал „подходящите”, лично ги е предавал на Кътова и й разпореждал да подписва договори  с избраните от него изпълнители. Кътова описва, че, нито една от фирмите, с които е подписала договор от 19.11.2019 насам, не е  я избрала лично тя, нито е проучвала други възможни оферти. Подобни практики съставляват грубо нарушение на принципа на административната дискреция на органа провеждащ процедурите съгласно ЗОП и са неглижирани по нареждане на районния кмет Стоян Алексиев всички процедури съгласно ЗОП за започване на действия по избор и възлагане на изпълнител на обществени поръчки, като по публикуваните данни това е довело до ощетяване на публичните средства като са заплатени значително по- високи суми от страна на Община Пловдив в полза на неправомерно избрани изпълнители на публични поръчки.

На отделен ред от публикуваните данни става ясно, че при непроведени правомерно или изобщо липсващи процедури по проектиране и разрешаване  и изпълнение на строежи и преустройства на различни обекти, по които възложител е Община Пловдив, в частност Район Северен, са разплатени в много динамичен план средства на също така и неправомерно избрани изпълнители. Това означава, че под давление и поради служебни зависимости от Стоян Алексиев, определени лица от администрацията на район Северен при Община Пловдив са изпълнили плащания в полза на трети лица без да са налице необходимите предпоставки изобщо- например без проектиран, разрешен и започнат съобразно ЗУТ строеж, без избран и възложен строителен надзор, са  разплатени средства на изпълнители на СМР, които са работили в нарушение на процедурата. Забележете, че такива строежи и преустройства са правени по  обекти, които са публични, на масов достъп, предимно на игрови площадки и паркове, което поради липсата на плануване и надзор е предпоставка за създаване на риск за здравето и живота на най- уязвимите- на децата и възрастните хора.

В разгласените данни от медиите се говори именно за поръчката за ремонт на едно съоръжение в парк „Рибница“, което е метална конструкция с поликарбонатни плоскости 6 мм в зелен цвят. На отделен ред в публикациите са налице и данни за ощетяване на общинския бюджет от страна на Стоян Алексиев, като например металната конструкция с поликарбонатни плоскости 6 мм в зелен цвят, които са монтирани на съоръжение в парк „Рибница“ и са със средна пазарна цена от 7-8 лв. на кв. м, а в офертата, която Стоян Алексиев избира и настоява да се приеме с договор от Кътова, цената е 43 лв. на кв. м. Фирмата изпълнител е „Ташев и син консулт“ ЕООД.

Въпреки отказите на Кътова доброволно да подпише такива договори, това е сторила многократно след преки и агресивни заплахи от страна на Алексиев, което може  да обеме състава на принудата и чл. 16 НК. След пореден отказ да се разпишат книжа от рода на визираните по- горе в сигнала Кътова е уволнена от Алексиев.

Считаме, че данни за детайлите на правонарушенията предмет на този сигнал могат да бъдат намерени в докладната изготвена от Кътова до кмета Здравко Димитров, входирана в общината на 3 септември т. г.“

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

3 коментари

  1. Аз сьщо като Лариса сьм изнудван и уволнен от Алексиев. Това става в ОП Градини и паркове. Там за годините става вьпрост за над 500 хиляди лева. Нека се сезира прокуратурата. Ще дам факти.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина