ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
АктуалноГрадътНовини

Билети за градския транспорт в Пловдив – само от апаратите в автобусите

От следващата седмица билетите за градския транспорт ще се продават единствено и само от апаратите в автобусите. За това се договориха по време на среща заместник-кметът по „Транспорт“ Тодор Чонов, директорът на ОП „Организация и контрол по транспорта“ Пламен Вълков и превозваческите фирми в Пловдив.

Кондукторите в автобусите вместо да късат билети от кочани ще показват на пътниците как да получат своите билети, заплащайки с монети от 10, 20, 50 или 1 лев, като трябва да уточняват, че сумата трябва да е точна, защото машините не връщат ресто. Гражданите ще бъдат информирани за това и чрез съобщения по таблата в автобусите.

Частните превозвачи заявиха, че ще окажат пълно съдействие на служителите на Община Пловдив, които, от своя страна ще проверяват за нередности, както и за това дали и къде електронната система не сработва.

Изцяло са подменени SIM картите в автобусите, с което свързаността между информационните табла по спирките, превозните средства и Центъра за управление на градския транспорт, ще се подобри.

„В момента усилено работим по надграждане на системата от следващата година, като въведем по-лесни начини за заплащане на билетите – чрез мобилно приложение, например“, обясни Тодор Чонов. Той допълни, че в момента служителите на ОП „ОКТ“ тестват гласовото съобщаване на автобусните спирки в самите автобуси, както и на спирките за това коя линия идва.

„Това е нещо изключително полезно за гражданите, особено за онези, които са с нарушено зрение. Надяваме се чрез съвместните усилия на общината и превозваческите фирми да покажем, че електронната система в градския транспорт работи и е устойчива след последно направените корекции от испанската фирма „Индра“, уточни заместник-кметът.

По време на днешната среща беше обсъдена и възможността за така наречения „довеждащ транспорт“, при който големи автобуси на градския транспорт на Пловдив да обслужват жителите на по-близките до града села, а с по-малки бусове ще се достига до по-отдалечените, каквито са Лилково, Бойково, Свежен и т.н. Предстои транспортните фирми съща да дават своите предложения за реализация на идеята.

„Целта ни е изцяло да защитим интересите на гражданите, да осигурим редовен автобусен транспорт от и за Пловдив, като по този начин намалим автомобилите, които всеки ден навлизат с хиляди в нашия град. По този начин ще облекчим трафика и ще понижим количеството на вредните емисии във въздуха“, сподели Тодор Чонов.

10-годишните договори за фирмите, които обслужват областната транспортна схема изтичат до края на годината и предстои да се обяви нова процедура по Закона за обществени поръчки, като за целта ще се търсят варианти за актуализиране на маршрутите и разписания, които обхващат максимално повече пътници.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

2 коментари

  1. Възможно е и това да е някакво проба за тръгване на таксуването, с цел да се установи че то не работи и не следва да им се плащат още пари на Индра

  2. хаха, вече не вярвам да стане 😀

    А като свърши хартията какво правим … общината вероятно не се е подготвила.

    И какво става с тези „Автобусни превози“, защо на първите им врати все стои надпис „вратата НЕ работи“! Това някаква псевдо мярка срещу корона вируса ли е, въпреки че част от автобусите им имат преграда към шофьора или пускат неизправни автобуси?

Вашият коментар

Прочети също
Close
Back to top button
Изпрати новина