Екипът на „Денят започва с култура” с декларация срещу опитите за натиск от страна на Кошлуков

Под обстрел

Давани са указания какви въпроси да бъдат задавани и как да бъдат представяни определени гости

Екипът на предаването "Денят започва с култура" излезе в ефир с безпрецедентна за обществената телевизия остра декларация срещу опитите за оказване на натиск върху екипа от страна на ръководството на медията. Позицията на екипа в началото на днешното предаване прочетоха водещите Анна Ангелова и Димитър Стоянович. Те алармират, че в „Денят започва с култура” има натиск от страна на програмния директор на БНТ1 Емил Кошлуков. Давани са указания какви въпроси да бъдат задавани и как да бъдат представяни определени гости.

В неделя се разбра, че новият програмен директор на БНТ1 е замислил промени в предаването за култура, така че то да се преориентира към лайфстайл тематиката, като от екипа е изискано за две седмици рейтингът на "Деня с култура" да бъде удвоен. Срещу това вече реагираха редица учени, творци, преподаватели, журналисти. Те поискаха оставката на Кошлуков, а днес се организира и протест пред БНТ.

Ето пълната позиция на предаването:

Обществената телевизия изпълнява функциите си не като се стреми всяко предаване да бъде за всеки, а като създава и поддържа специализирани предавания, които покриват разнообразните ценности и вкусове на своите зрители. Това е и причината тези предавания да не се въдворяват в рейтинги, а да се оценяват като образоващи, доближаващи се до общочовешки културни ценности и съдействащи за разбирателството и толерантността в отношенията между хората.

Такова е и предаването "Денят започва с култура", което през последната седмица е обект на натиск от страна на програмния директор на БНТ1 – Емил Кошлуков.

Още по-притеснителна е намесата в изборите на екипа как да бъдат представяни определени гости и какви въпроси да им бъдат задавани. Крайно неприемливи са и намеците, че някой ни кара да работим повече и това е проблемът на предаването. Това показва пълно неразбиране на спецификата на работата ни, създавайки ежедневно над 100 минути профилирано предаване.

Ето защо заявяваме:

Не защитаваме интересите на нито една партия – каним гостите си не заради партийното им членство, а в качеството им на експерти.

Изискването за повишаване на рейтинга също показва неразбиране на функциите, които обществената телевизия трябва да изпълнява. Критериите за култура, стил и образователна мисия не могат и не трябва да бъдат измервани в числа.

Оценяваме декларираната пълна свобода на теми и събеседници от страна на генералния директор на БНТ – Константин Каменаров. Това са основните журналистически критерии в свободния свят и ние ще се съобразяваме единствено с тях. От този момент оставяме разрешаването на този незаобиколим проблем в ръцете на ръководството на националната телевизия и Съвета за електронни медии.

Уверяваме всички хора на духа, които през последните дни изказват своята подкрепа за това, което правим, че "Денят започва с култура" ще продължи да бъде запазена територия за смислен дебат и свобода на словото.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.