Актуално

Визовият режим, опашките на границата и липсата на кадри пречат на бизнеса между България и Турция

За две години нови 10 инвестиционни проекта от съседната страна са осъществени в Пловдив

Чуждите инвестиции в България през изминалата 2017-а година са в размер на 61,7 млн. €. В класацията на тези проекти съседна Турция заема шесто място. На територията на България са 55 големи турски инвеститори. Последните две години 10 фирми от текстилния сектор, автомобилния и машиностроителния бранш са инвестирали в Пловдив. Тези данни представи Генералният консул на Република Турция в Пловдив Хюсейин Ергани днес.

Според информацията, турският бизнес е на 6-о място през миналата година по инвестиции в страната ни. Стокооборотът между двете държави за 2017 е 4,5 млрд. €, за сравнение през 2016-а сумата е била 3,6. Наблюдава се трайна тенденция за подобряване на двустранните икономически отношения.  

„Тук нашите инвеститори се сблъскват с някои трудности. Първата е визовият проблем, а втората – намирането на квалифицирана работна ръка,“ коментира Негово Превъзходителство.

По думите му, в близко бъдеще усилията трябва да бъдат насочени към проблемите на ГКПП „Капитан Андреево“. Той припомни, че миналата седмица на границата отново се бе образувала 20-километрова опашка от чакащи тирове. „Трябва да се намери изход от това положение и това трябва да стане с диалог. Аз виждам там проблеми със синхронизацията.“

Отпушването на потока и намаляване на чакащите е възможно, ако някои от процедурите се извършват едностранно или се синхронизират от двете страни на границата. „Ще успеем, но това ще стане само с разговори между двете страни,“ смята дипломатът.

„Имаме много здрави двустранни връзки и това че България председателства ЕС играе позитивна връзка между ЕС и Турция,“ подчерта ген. консул Ергани пред медиите в Пловдив.

Той обяви, че посещението в края на март на президента на Турция Реджеп Ердоган във Варна за среща с лидерите на ЕС е поредното потвърждение за думите и е отговор на визитата на българския премиер Бойко Борисов в Турция в началото на януари.

Припомняме, че в Истанбул Борисов откри реставрираната със средства на местната община Желязна църква „Св. Стефан“.

По инициатива на Генералния консул на Турция в Пловдив е възстановена дейността на Консулския клуб в града. Подробности по тази тема вижте ТУК.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина