Актуално

„В и К“ иска 50 на 100 по-скъпа вода за Пловдив

Решението ще бъде взето на закрито заседание на регулатора на 07.06.2017 г.

Проведени бяха и обществени обсъждания по проектите на решения за одобряване на бизнес плановете на дружествата и за утвърждаване на цени на предлаганите ВиК услуги

Питейната вода за бита в Пловдив да се увеличи с до 50% и да достигне 2,14 лв./куб.м. Това искане стана ясно след днешното открито заседание на КЕВР, на което бяха обсъдени доклад на работната група и проект на решение във връзка със заявлението на „Водоснабдяване и канализация” EООД, гр. Пловдив за одобряване на бизнес плана за развитие на В и К оператора и утвърждаване на цени на В и К услуги за периода 2017-2021 г.

В проекта за цените на услугите в Пловдив е планирано да се повишат с различни проценти в зависимост от способа за водоснабдяване. Въведената единна цена за трите вида услуги – доставяне на вода, отвеждане и пречистване на отпадъчните води за битовите клиенти с гравитачно водоснабдяване и приравнени към тях потребители, е предвидено да се увеличи с близо 50 на сто и да достигне 2,14 лв./куб.м.

За битовите клиенти, които ползват помпено водоснабдяване заложеното увеличение на цената е 18,3% – от 1,81 лв. на куб.м до 2,14 лв. на куб.м. От 2018 г. до края на регулаторния период – 2021 г., цените на ВиК услугите на дружеството остават практически непроменени. Предлаганите нови цени за битовите потребители са значително под нивото на определената социална поносимост на цените на ВиК услугите в обслужваната територия – 5,93 лв./куб. м. за 2017 г., се казва в съобщението на регулатора.

Съгласно нормативните изисквания докладът на работната група и проектът за ценово решение са били публикувани предварително на интернет страницата на регулатора. В откритото заседание участваха управителят на дружеството Спартак Николов и представители на ръководството.  

В 14-дневен срок участниците в обсъжданията могат да внесат своите писмени предложения и по тях Комисията ще излезе с мотивирано становище. Окончателните решения за одобряване на бизнесплановете и цените на ВиК услугите, предоставяни от „Водоснабдяване и канализация” ЕООД гр. Пловдив и „Водоснабдяване и канализация” ООД, гр. Силистра, ще бъдат взети на закрити заседания на регулатора на 07.06.2017 г.

 „В и К – Пловдив” обслужва над 670 хиляди души в областта.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

  1. … s poskapvaneto na vodata shte poskapne i hljaba i proizvodstvoto vaobshte i uslugite i taka natatak i taka natatak. CHESTITO!!! Ami techovete PO raznebitenata vodosnabdjavashta infrastruktura SHTE OSTANE LI NEPROMENENA DO 2021 godina?????

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина