Актуално

Чудо: НАП –звъни и праща мейли, за да връща пари

 

Не е вирус, уверяват ви по телефона

Практиката е нова, потвърдиха за Под тепето от данъчното след направена проверка

След обяд получавате позвъняване на мобилния от непознат номер, отсреща ви търсят с трите имена по лична карта и след като получат уверение, че разговарят с точния човек следва изненада.

Обаждането е от местното данъчно, което ви дължи надвнесен данък общ доход, уведомяват ви, че са изпратили писмо на електронната ви поща, а вие трябва да влезете в него и да проходите един линк за потвърждение, за да си получите парите по сметка.  

Естествената реакция е нащрек, особено с хакерските атаки, кражбата на данни и писмата с вируси от името на НАП, от които изгоряха хиляди компютри. Като един грамотен човек питате интелигентно откога е това ново 20. Служителката обяснява – нововъведението е от тази година и ви уверява, че „няма страшно – не е вирус“.

Поглеждате пощата и писмото е там, но патили и препатили отлагате отварянето.

Всичко това се случи на наш репортер в четвъртък. В петък позвънихме на PR-а на ТД на НАП – Пловдив, която потвърди, че електронния адрес на изпращача е техен, но не знаеше за такава практика.

След извършената проверка стана ясно, че има такава нова практика. Тя е въведена през месец март тази година с цел разширяване на електронните услуги, предлагани от агенцията. В писмото се съдържа Акт за прихващане по възстановяване, който с клик се потвърждава. Така данъчните ви спестяват разходка до тях.     

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина