НовиниСъдТемида

Съдът остави за постоянно в ареста тийнейджърите Исмаил и Митко от Асеновград

Първият е обвинен в убийство, а втория в грабеж

Вижте разказа на един 15-годишен, убил по особено жесток начин мъж на 41 години в нощта  преди изборите за  ЕП

Соня Попова

„Те първо ме набиха. Тримата, след това аз отидох до човека и го ударих. Той падна и ударил се в камък… и умря. Аз не искаше да умре, ама умря… Два пъти го ударих, падна и умря.“ 

Това са реплики на 15-годишният асеновградачнин Исмаил Асан в пловдивския Апелативен съд днес. Спрямо тийнейджъра е повдигнато обвинение за убийство, извършено с особена жестокост и по особено мъчителен за пострадалия начин. Той поиска от магистратите да го пуснат с мотива: „Беден съм. Нищо не желая от съда. Искам да ме пуснат!“

Исмаил Асан и неговия приятел Митко Асенов (на 17 години) бяха доведени в съда с белезници, на заседание за обжалване наложената им от Окръжния съд мярка за неотклонение „Задържане под стража“

Първият е обвинен в убийство, а втория в грабеж, като престъпленията са извършени  на 26 май т.г. в  Асеновград. На предишното заседание бяха разкрити жестоки подробности от престъплението. Двете момчета срещнали жертвата – мъж на 41 години от турски произход, който гостувал на брат си по празничен повод – по пътя когато се прибирал от вечеря. Исмаил и Митко го нападат и му отмъкват чантата с три лева в нея. След това удрят жертвата си в лицето и побягват. По –късно си купуват алкохол и се връщат на мястото, където 15-годишният Исмаил си събул обувките и започнал да скача по главата на жертвата. След това го удушил.

Служебния адвокат на Исмаил поиска по-лека мярка с мотива, че той едва ли ще се укрие от закона, тъй като живее на постоянен адрес с майка си. Той изтъкна още, че няма доказателства, че след извършването на деянието клиентът му се е опитал да се укрие. Асан имал чисто съдебно минало. Имал само преписки в Детската педагогическа стая в Асеновград, но не бил привлечен като обвиняем по нито една от тях.

Защитата и на двамата обвиняеми поиска те да бъдат оставени под надзор на инспектор от Детска педагогическа стая.

Служебният адвокат на 17-годишния Митко Асенов посочи, че младежът работи, макар и без трудов договор, на различни строежи и учи като частен ученик. Адвокатът подчерта, че Асенов е привлечен като обвиняем за грабеж и тъй като е непълнолетен, най-вероятно ще получи условна присъда.

В крайна сметка съдът ги остави в ареста за постоянно.

Апелативният съд прие, че от събраните до момента доказателства може да се изведе обосновано предположение, че Исмаил и Митко са съпричастни към повдигнатите им обвинения.

Апелативните магистрати считат, че престъпленията, в които двамата са обвинени, се отличават с изключителна тежест, като личната степен на обществена опасност на извършителите е също завишена. Във връзка с тази констатация приемат, че опасността всеки от тях да извърши престъпление, ако не се задържа под стража, се очертава като реална.

За престъпленията, за които са повдигнати обвинения и на двата  Наказателният кодекс предвижда наказания лишаване от свобода.

Определението на Апелативния съд е окончателно.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина