БългарияНовиниПод небето

Експерти съветват безплатно собственици на земеделски земи

Сред най-сериозните казуси, с които се сблъскват юристите на „Агрион“, е наследяването на земеделска земя

Компанията за управление на земеделски активи „Агрион“ започва предлагането на безплатни правни консултации, свързани с поземлените отношения за всички желаещи. Първоначално, висококвалифицираният екип от юристи, специализирал в поземлените отношения, ще бъде на разположение в центровете за клиенти на „Агрион“ в големите градове, а от следващата година инициативата „Ден на безплатните правни консултации“ ще се провежда всеки месец  в някой от регионалните офиси на компанията. Всеки един притежател на земя, който има казус със собствеността си или просто иска консултация във връзка с поземлените си отношения, може да се обърне към юристите на земеделското дружество и да получи безплатен съвет.

На 14 ноември 2018 г. юристите ще решават безплатно правни казуси в офиса на Агрион в Пловдив, на ул. „Гладстон“ № 40. Датите и офисите, в които ще има юристи са обявени на фейсбук страницата на компанията (https://www.facebook.com/agrion.bg) и на agrion.bg.

„С извършването на безплатни юридически консултации искаме да помогнем на собствениците на земеделски земи да решат казусите, свързани със земята им, за да вземат информирано решение какво да правят с нея“, казаха от ръководството на дружеството. Освен правни консултации „Агрион“ е готова да съдейства и с проверка на собствеността на парцелите, както и да направи безплатна оценка на имота.

Сред най-сериозните казуси, с които се сблъскват юристите на „Агрион“, е наследяването на земеделска земя. Често наследниците са повече хора, живеят в различни градове или в чужбина, не се познават или не са в добри взаимоотношения, което прави подялбата изключително трудна. Поради тази причина наследените ниви запустяват или за тях се водят тежки съдебни битки.

Голяма част от хората не са наясно какви документи са необходими при наследяване, делба на имоти или планирана сделка със земеделска земя и кои институции ги издават. Експертите на „Агрион“ могат да съдействат в процеса на набавянето на необходимите документи при постигане на съгласие за сделка.

Други чести проблеми, с които се сблъскват специалистите по поземлени отношения, са свързани с договорите за наем и аренда. Собствениците на земя често не са наясно с процедурата по отдаване под наем или аренда и търсят юридическа помощ, за да получат адекватно заплащане при отдаването на собствената си земя. Други пък се интересуват от условията за разваляне на аренда, когато тя не е изгодна.

Последните години арендаторите също имат сериозен интерес към юридическите услуги на „Агрион“. Най-честите проблеми са свързани с правата и задълженията по договорите, както и с декларирането им и случаите дублиране на договори за едни и същи имоти. Непълната регламентация в тази област често създава затруднения, както за собствениците, така и за ползвателите на земеделски земи.

„Екипът от юристи на „Агрион“ е тясно специализиран в поземлените отношения и е готов да съдейства и при най-заплетените казуси, свързани със собствеността на земята. Ние се наложихме на пазара като лидер при решаването на т. нар. трудни сделки, където броят на наследниците е голям. Експертите на дружеството са осъществявали сделки дори с 30 и повече наследници и казуси, които първоначално изглеждат трудно разрешими”, казаха от земеделското дружество.

 

 

 

 

 

 

 

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Прочети също
Close
Back to top button
Изпрати новина