Актуално

Тютюнева кооперация „Асенова крепост” оживява в електронен вариант

Освен архивни фотоси и документи на Историческия музей от създаването до момента, в който фабриката престава да съществува, на страниците могат да се разгледа и богат архив от снимки, дело на участниците в проекта, който показва реалното му състояние към момента

Проектът МОНОПОЛ-UP – опит за формиране на публична памет за един архитектурен ансамбъл в сърцето на града, свързан с живота на поколения асеновградчани, плод на няколкомесечен труд на няколко ентусиасти и Исторически музей Асеновград, бе представен в петък пред асеновградска публика. Представянето се състоя в Старинното училище в града. 

Проектът е съвместен опит да съберат в едно миналото и настоящето на асеновградската тютюнева фабрика. "Монополът, както е по-популярен сред асеновградчани, е част от сърцето и душата на града, част е от миналото на почти всяко семейство. Той е история, която не бива да се забравя, спомен и емоция. Защото е част от Асеновград. Защото него само привидно го няма. Той е жив под дебелия пласт прах и забрава, под които го е затрупало времето. Сърцето му все още тупти, а ние сме длъжни да го вдигнем на крака. По един или друг начин. Така, както направиха други държави с традиции в тютюнопроизводството. Длъжници сме му", казват участниците в проекта.

Освен архивни фотоси и документи на Историческия музей от създаването до момента, в който фабриката престава да съществува, на страниците могат да се разгледа и богат архив от снимки, дело на участниците в проекта, който показва реалното му състояние към момента. Поместени са и интервюта с работници, чийто живот е преминал именно в тютюневата фабрика в Асеновград, книги за създаването на тютюнева кооперация „Асенова крепост”, както и различни публикации, свързани с нея и живота й през всичките 100 години от създаването й, до ден днешен. 


Година преди разрушаването на тютюневия склад на „Одрин” 8 в Пловдив, а по-късно и запалването на складовете, се ражда идеята за заснемането на сегашното състояние на Монопола. Събитията в Пловдив просто ускоряват организацията по създаването на сайта.

11 човека, сред които членове на фейсбук групата „Станимашка фотографчийница” и музейници от Градския Исторически музей, заснемат цеховете, в които се е обработвал тютюна,  залите, където е ферментирал. Те влизат в кабинетите, снимат старинното стълбище от 20-те години на миналия век, запазено и все така великолепно, от времето на построяването на сградата. „Този архитектурен комплекс е част от историческата и икономическа памет на Асеновград, затова ние сме му длъжници. Не ни е безразлично как ще се развие в бъдеще”, споделят инициаторите.

Преди две години Историческият музей в града направи изложба за юбилея – „100 години кооперация „Асенова крепост”. Тази изложба сега е съществена част от сайта. След като получава разрешение за достъп, групата заснема сградите и помещенията. Към момента е публикуван част от снимковия материал, албумът обаче предстои да се обогатява. Ще се разраства и обемът на архива от стари снимки, предоставени от граждани, също така безвъзмездно и за каузата. А каузата – „Създадохме сайта, за да повдигнем въпроса за бъдещето на тези сгради. Да попитаме собственици, община и хората от града имат ли визия и каква е тя за бъдещето на този паметник на културата.”, казват инициаторите. Те твърдо вярват, че този емблематичeн за града архитектурен комплекс може да намери своя нов облик и ново предназначение, запазвайки цялото си великолепие от началото на миналия век.

Сградите на някогашната тютюнева кооперация „Асенова крепост” са много добре запазени, поддържани и охранявани, но не функционират и бъдещето им е неясно. Това е частен имот със статут на недвижимо културно имущество. И независимо от това какво е планирано за съдбата им, асеновградчани се надяват те да бъдат запазени и да им бъде даден шанс за нов живот. В сайта – в раздел „Преобразяване” – са посочени няколко от многото известни и успешни добри примери за това как по света са решили въпроса със старите си тютюневи и др. индустриални сгради, строени преди повече от век, но и днес изпълняващи важна функция, след своето преобразяване и възстановяване. Те изживяват своя Ренесанс днес, приютили в себе си съвременни градски пространства, ресторанти, хотели, зали и офиси, театри и места за отдих. 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина