Актуално

Седем млади творци представят платна и пластики в Пловдив

Седем млади творци ще представят на 17 юли от 18 часа в галерия „Трак Арт“ свои платна и пластики, вдъхновени от тридневното си пътуване в Охрид на пленера „Творецът“, организиран от Ротари клуб „Пловдив-Пълдин“. Това е шестият пореден пленер, който ротарианците подкрепят и организират. За втора година за участие се канят само млади творци. За  някои от тях това ще бъде първата им официална изложба. Домакинът – галерия „Трак Арт“ –  предоставя ателиета за работа и изложбена зала. Младите пленеристи ще предоставят на РК „Пловдив-Пълдин“ част от творбите си, които клубът включва в колекцията си.  Друга част от творбите ще получат спомосъществувателите от националното движение „Народните будители и аз“. Младите творци и галерия „Трак Арт“ ще предложат и на свободна продажба картини и пластики с охридска тематика.

Тазгодишният подбор на младите творци, бе поверен на именити артистични педагози от Пловдив. Това са проф. Галя Лардева – преподавател в АМТИИ, Ели Станчева – преподавател по живопис в НХГ „Цанко Лавренов“ и Иван Чакъров – преподавател по живопис в Националната гимназия за сценични и екранни изкуства. Ето и имената на младите творци, които представят свои картини и пластики в галерия „Жорж Трак“:

  • Антония Иванова – студент по специалността скулптура в АМТИИ
  • Георги Георгиев – студент по специалността живопис в АМТИИ
  • София Кендерлиева – ученичка по специалността живопис в НХГ „Цанко Лавренов“
  • Лъчезар Бобеков – ученик по специалността живопис в НХГ „Цанко Лавренов“
  • Илина Гроздева – ученик по специалността живопис в  Националната гимназия за сценични и екранни изкуства
  • Ралица Стайкова – живопис
  • Делян Георгиев – гост, студент по архитектура в университета в Кардиф, Уелс – живопис

Пленерът „Творецът“ е продължение на 44-годишна традиция, започнала в Пловдив, в Творческата база на художниците в Стария град. Идеята да се събират български художници, които да рисува на открито в Старинен Пловдив е на Цанко Лавренов. Ръководството и организацията на пленерните изяви на българските художници в началото е поверено на Христина Станчева, Христо Стойчев и от третата година досега се прави неизменно от Матей Матеев, когото приятелите дружелюбно наричат Матю. Той е почетен член на РК „Пловдив – Пълдин“ и по негова инициатива клубът започна да подпомага традиционния пленер в момент, когато общината се отказа от него през 2012 година. От 2 години пленер „Творецът“ е изцяло младежки. От 2017 година община Пловдив възстановява общинския пленер, така че сега Пловдив си има две художествени изяви.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина