Актуално

Пловдивската публика подгрява с изложба, два филма и трима гости от Армения за София филм фест

Сергей ПараджановИзложба, два филма и среща с трима специални гости ще подгрее пловдивската публика 9 дни преди старта на 13-ото издание на „София филм фест в Пловдив“. На 6 март в LUCKY Дом на киното пристигат фотографии и експонати от музея „Параджанов“ в арменската столица Ереван. Изложбата ще е еднодневна и ще се открие в 18 часа, преди двете специални прожекции. В 19 часа пловдивските кинолюбители могат да гледат „Цветът на нара“, а веднага след него и късометражния „Нощ в музея Параджанов“.

„Цветът на нара“ е съветски филм от края на 60-те, който разказва за живота на арменския трубадур Саят Нова. Това е една от емблематичните творби на режисьора Сергей Параджанов. Той е роден в арменско семейство в Грузия, живее в Украйна и след цял живот трудности с властите и контрол над неговото изкуство умира през 1990 година в Армения.

Сергей Параджанов е сред най-самобитните кинотворци и артисти на ХХ век. Филмите му носят белезите едновременно на арменската, грузинската, руската и украинската култури, а езикът и естетиката на киното, което прави, излизат извън границите и времето. Той е сред малкото знаменити кинорежисьори, създали филми, в които се сливат органично кинематографичното и изобразителното  изкуство, смесват се жанровете и стиловете по начин, който силно удивлява и днес.

Най-много са почитателите на Параджанов сред самите кинематографисти. Според Жан-Люк Годар той създава истински храм на киното от образи, светлина и истина. Силно впечатлени от забележителните му способности за визуализация са Федерико Фелини, Микеланджело Антониони и Андрей Тарковски.

Веднага след филма на Параджанов ще се прожектира и късометражният „Нощ в музея Параджанов“. Във фестивалната вечер за среща с пловдивската публика ще пристигнат трима специални гости, свързани със Сергей Параджанов. За дискусия с пловдивчани пристигат режисьорът Роман Балаян, директорът на кинофестивала „Златна кайсия“ и кинорежисьор, който вече е идвал на гости в Пловдив Харутюн Хачатрян и директорът на музея „Параджанов“ Завен Саркинян.

Програмата на София филм фест в Плодвив стартира на 15 март с прожекция на филма по разкази на Георги Господинов 8’19’’. Фестивалът ще продължи до 25 март.

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина