Актуално

„откровеНИЕ“ – стихо -проза или прозрения за не прозаични неща

На 11.06. в първия ден от Алея на книгата,  в Пловдив ще бъде представена  една нова, различна, българска книга – дебютната книга на Ормай – "откровеНИЕ".

Авторката , споделя за книгата си: „малка по размери книга, но с голяма  душа. Това не е книга, която се чете на един дъх! Това е книга, която да отворите всеки път когато живота ви е оставил без дъх!“ и още „откровеНИЕ“  е скроена по  джоба на всеки – можеш да я носиш във вътрешния си джоб, в дамската си чанта или просто в куфара за  “low cost” пътуване…. Няма да заема друго място  освен, надявам се, в твоето сърце, няма да тежи, напротив – ще ти дава лекота и усещане за крила.."

Книгата провокира още с заглавието си. Мнозина  познати досега  текстове и книги носят заглавие „откровение“, но книгата на Ормай предизвиква размисъл и въпроси защо „НИЕ“ в края на думата е написано с главни букви? Необичайно е и името на автора! Звучи българско и някак древно, омайно и твърдо едновременно, но явно е  артистичен псевдоним!

Отгръщаме страниците на книгата и ни запленяват  образи с дълбоко философски привкус, изрисувани с думи и илюстрации.  С кратък в началото на книгата текст, наречен двусмислено „Предтекст“, авторът ни разказва откровено за себе си, за пътя, който е извървяла до перспективата на днешния си живот и отгледаната с любов и търпение способност да пише и рисува света – с образи и с думи. Завежда ни назад във времето на детството си, споделя много съкровени неща за себе си и въпреки това остава анонимна! Следващите 18 текста в стихотворна форма –  ни провокират  към размисъл за важността на малките крачки, които правим по големия път на живота си, за влиянието  на нашите  убеждения и вярвания върху изборите и <съдбата> ни.

В страниците на "откровеНИЕ",  не открихме герои с имена. Освен някой познати ни от детството приказни герой,  другите  главни герои в книгата  са <светлината> и <сянката> – тъмния и яркия спектър на действителността;  видимостта и отсъствието на такава, пътя зад нас  и пътя пред нас!  Всеки от нас би могъл да е герой от тази книга.  Във всеки образ от 18-те текста,  можете да видите и почувствате себе си, да ви се стори, че думите рисуват история от вашия живот, че вече сте живели събитията, за които става дума, че познавате описаните емоции, а  размислите на автора са неделима част от вашите мисли за вашия живот! В книгата намерихме  есенция от смисли, усещания, озарения за света.  От прочетеното разбрахме какво е имал предвид автора в подзаглавието  „проза за не прозаични неща“. 

В първата част на книгата – „АЗ съм“, авторът с омайното  име  Ормай, ни връща към света на приказките. Снежанка и злата й мащеха, Червената шапчица, баба й и вълка са някои от познатите ни от детството приказни герои,  вмъкнати от Ормай в нови, различни от детските приказки – приказки за възрастни и пораснали деца. Появяват се и други Ормайни герои…. един Зелен дракон, една ПепеРуда… и още нарицателни образи, с които авторът ни провокира към размисъл за важността на самооценката, за видимото в огледалото на живота и за разликите между образите в това огледало и нашите вътрешни очаквания и образи за света.

Във втора част „Искам да бъда“….. посланията на автора се разгръщат в многоцветна палитра не от приказни герои, а от теми и неща – важни за света, видян през очите на всеки от нас; такъв, какъвто ни изглежда и такъв, какъвто ни се иска да бъде!

В провокативното <АЗ + АЗ = НИЕ>,  Ормай ни подтиква да потърсим и видим средата, онази точка на сливане и взаимно преливане, образът на общото, съединяващо цяло. Това не е нечия перспектива – обезличена и преляла се в <моя>, нито моята перспектива – превърната в нечия, <твоя>. В ….НИЕ, акцент от заглавието „откровеНИЕ“,  Ормай ни намеква за онази перспектива на светоусещане, в която малката, единична  човешка перспектива , прераства в обща и цяла, а цялото  – пораждаща трето, общо, творческо,  ново пространство!

В „откровеНИЕ“, Ормай ни рисува с думи онези  следи, които оставяме след себе си, крачейки по пътя на живота  си и онези – други следи, които живота остава във всеки от нас. Илюстрации към всеки текст, направени с талант  и много любов от художника Александър Моллов, още веднъж ни навяват спомен за позабравените приказки, които са ни чели още от най-ранна детска възраст.

Думите на Ормай  в мерена реч ни препращат към ритъма на поезията. Посланията са дълбоко житейски и обобщаващо  философски, езика – нежен и мек – издават женствеността и чувствеността на автора. Текстовете не разказват истории с начало, завръзка, развръзка и щастлив край; те провокират към тишина и размисъл, към равносметка, създават нова перспектива за мислене….

писателя Г.Михалков, който е редактор и рецензент на книгата,  казва за "откровеНИЕ"

„Творбите на Ормай ни разкриват необикновен автор с оригинален стил. Приказките й ни завладяват с проникновените си философски  послания, а стихотворенията й, които са по-скоро поеми, ни зареждат с енергия и оптимизъм и ни разкриват нейния богат, емоционален  и изпълнен с дълбока човечност свят.“

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина