Актуално

Новите будители на Пловдив са Марин Кадиев и Райна Каблешкова

Проф. Златина Делирадева, освен "Почетен гражданин на Пловдив", получава признание и на национално ниво тази вечер в София

В навечерието на 1 ноември – Денят на будителите, в Конферентната зала на НБ „Иван Вазов“ – Пловдив за 16-и път бе връчено званието „Следовник на народните будители – Пловдив“. Събитието се организира традиционно от сдружение „Мемориал на духовността“, НБ „Иван Вазов“ – Пловдив, Общински читалищен съюз, със съдействието на Община Пловдив. Тържеството, посветено на един от най-светлите празници в българския календар започна с художествена програма, включваща изпълнения на хор „Евмолпея“ с диригент Рада Славинска, клавирно трио „Пълдин“ от НУМТИИ „Добрин Петков“ – Пловдив, съставено от ученици от класа на Детелина Маринкева, формация „Тракийска младост“ при училище „Любен Каравелов“ – Пловдив с ръководител Георги Найденов и индивидуални изпълнители от школите по изкуствата към пловдивските читалища. Гостите на проявата бяха посрещнати с музика, изпълнена от Градския духов оркестър.

Със званието „Следовник на народните будители – Пловдив“ за 2017 година бяха удостоени Марин Кадиев и Райна Каблешкова. Те получиха от Радка Колева – председател на УС на Сдружение "Мемориал на духовността", „Ритон – реплика с протомет на кон“ от съкровището от с. Борово, което се свързва с Одриският цар „Котис І”/ 383 – 359 пр. н.ера/.

Марин Кадиев и Райна Каблешкова получиха поздравителни адреси и цветя от името на заместник-кмета по култура и туризъм на община Пловдив инж. Александър Държиков, който в обръщението си към наградените „Следовници на народните будители – Пловдив“ за 2017 година каза:  „Българската история свидно пази в паметта си имената на много личности, които с гордост наричаме народни будители. Тези дейци, допринесли за духовното израстване на нацията, са оставили трайни следи в нашата история. Вярвам, че всяко време има своите будители. Днес, пазителите на българската култура, книжовност, образование, традиции и духовност се превръщат в следовници на народните будители. Продължавайте да бъдете пример за младите хора и нека с всеки изминал ден, всички ние, вдъхновени от хора като Вас, да ставаме по-добри и да възкръсва вярата в ценностите, които истински осмислят човешкия живот.“

Тази вечер в Централния военен клуб в София ще се състои 10-а юбилейна церемония на национално ниво за връчване на наградата „Следовник на народните будители“. Журито присъди едно от шестте звания на проф. Златина Делирадева за нейните изключителни заслуги в хоровото изкуство и развитието на националната култура. На последната си сесия на 26 октомври, Общински съвет – Пловдив по предложение на Кмета инж.Иван Тотев гласува решение, с което проф. Златина Делирадева получава и отличието "Почетен гражданин на град Пловдив" във връзка с нейния 75-годишен юбилей, 70 години от създаването на хор „Детска китка“ и 50 години творческа дейност.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина