Актуално

Изпейте мъката си в „Хор на оплакванията“

Композират жалби на 9 август

Image title
Фондация „Отворени изкуства” ще реализира в България артистичния и забавен проект „Хор на оплакванията” по време на Нощта на музеите и галериите- Пловдив 2012. На 9 август 2012 (четвъртък), 18:00 часа в artnewscafe на  ул. „Отец Паисий“ 38, Пловдив фондацията отправя покана за уъркшоп за композиране на оплакване към проекта. Той ще се проведе под ръководството на диригента и композитора Нима Гуше.
Целта на уъркшопа е запознаване и цялостно изграждане на идеята. Постъпилите оплаквания ще бъдат изслушани, ще бъдат създадени и нови жалби. Хорът ще бъде оформен и ще се насрочат срещи и  репетиции, в които участниците ще се подготвят за изявата в Нощта на 21 септември.

„Хорът на оплакванията“ е  създаден от финландските художници Оливер Кохта Калейнен и Телерво Калейнен и е  стартирал в Бирмингам през 2005 година, а днес е реализиран в още 70 града по света от Токио до Мелбърн и от Сингапур до Филаделфия. Включен е в списъка на Глобалните хитове на BBC. Авторите на проекта целят да съберат оплакванията на граждани и да ги обединят в специално музицирана песен. За целта е поканен композитор, който създава песен от всички оплаквания и провежда репетиции с гражданите. След 4 – 5 репетиции всички оплакващи се изпълняват своята песен публично пред широка аудитория.
В града под тепетата „Хор на оплакванията” ще се проведе на 21 септември на “Римски Стадион – Пловдив”  в рамките на фестивал „Град и публични пространства” с тема „Ритуали на обичайното“ и куратор Вера Млечевска. Българската продукция на „Хор на оплакванията“ ще се осъществи съвместно с композитора Нима Гуше, който живее и работи в Пловдив. Освен музикант, той е художник и открит противник на западния музикален и артистичен елит.
Повече за „Хор на оплакванията“: http://www.complaintschoir.org/choirs.html

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина