КултураНовини

Международни фотографски срещи започват през октомври в Пловдив

Изложби и кръгла маса на тема „Следите остават“ ще се фокусират върху социализма

Седемнадесетото издание на Международните фотографски срещи „Следите остават” стартира на 19 октомври като част от официалната програма на „Пловдив – Европейска столица на културата 2019”. Откриването на фестивала ще се състои в 18.00 часа в Балабановата къща с клавирен концерт. Събитието се организира от фондация „Пловдивско фотографско средище“ и ще продължи до края на месеца.  На пресконференция пред галерия „Лаутлиев“ в квартал Капана днес доцент Никола Лаутлиев и артистичният директор на фондация „Пловдив 2019“ Светлана Куюмджиева представиха концепцията на тазгодишното издание.

Темата е свързана с прехода от социализъм към съвремие и фотографията на 70-те и 80-те години на миналия век. Ще бъдат представени експозиции от документална и артистична фотография на автори от България, Белгия и Русия.

Втората част на срещите е под формата на кръгла маса – лекции и дискусии. Участниците ще анализират последните две десетилетия преди настъпването на политическите промени в Европа през 1989 година. За своя поглед върху фотографското наследство от годините на социализма ще си говорят в Балабановата къща на 20 октомври от 10.00 часа доц. Георги Лозанов, д-р Катя Гаджева, Весела Ножарова, д-р Антоан Божинов, Антони Георгиев.

Като част от програмата на 21 октомври ще се проведат мултимедийни презентации от Биенале на фотографията в Солун и Международния фестивал PhotoVisa.

„За нас е чест и удоволствие тази година това традиционно пловдивско събитие да бъде част от програмата на Европейска столица на културата. Темата изследва един период от нашето недалечно минало, който остана загърбен и умишлено затворен някъде в досиетата и файловете, без да бъде добре проучен. Нямам съмнение, че и това издание ще бъде с изключително високо качество – селекцията винаги е много интересна“, заяви Светлана Куюмджиева.

Доцент Лаутлиев разказа малко повече за участниците в изложбите и селекцията тази година.  „Много съм удовлетворен, че успяхме да сглобим темата толкова цялостно, като събрахме тези изложби и подготвихме теоретичния модул. Това е нашето много характерно пловдивско във фестивала, което допълва прекрасната атмосфера“, каза Лаутлиев.

„Международни фотографски срещи” е първият в България международен фотографски фестивал, който се провежда ежегодно през месец октомври в град Пловдив от 2002 година.

Повече информация можете да намерите на страницата на събитието в социалните мрежи.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина