КултураНовини

Историята Ти (ти) в мен – документален театър по историите на младежи от Пловдив

Специална премиера за Пловдив на спектакъла „Историята Ти(ти) в мен“ ще се състои днес от 19 и 21 часа и утре от 19 часа в Зали за съвременно изкуство „Баня Старинна“ на бул „6-ти септември“ 179.  Той е инициатива на проекта на Нов български университет „Премълчаното разказано-пътуваща сцена“, част от официалната програма на Пловдив-Европейска столица на културата.

„Историята Ти(ти) в мен“ е документален театър създаден по истории разказани по време на поредица от уъркшопи по Forum theatre и  Playback theatre”, проведени през  2018 година с младежи на Пловдив. Темата на историите е насилие сред подрастващите – личен опит, прочетено, видяно, споделено и невъзможно да бъде забравено.

Спектакълът се състои от три части.

Първата част „Family members“ представя всички засегнати от проблема Насилие в училище. В нея актьорите превръщат използвания документален материал в лична позиция, която отстояват в конфликт един с друг за постигане на заедност.

Втората част се нарича Малки-Те и истории-Те им или „ТЕ“ – Нулевото поколение. Така нареченото от психолозите „Нулево поколение“ се ражда в периода 1990-1999 и носи травмите на Прехода. В спектакъла то присъства чрез реални, документално-действителни представители на самото себе си – 15 млади артисти от програма „Театър“ на Нов български университет.

Трета част Диалози от „Синята стая“ се състои от 5 документални казуса, които започват с въпроса: „Здравей, ти кой си?“. И последвалите отговори на Вальо Бавния, Владо Неспокойния, Деси от „Любовен триъгълник“.

Много или малко са 12 години затвор за смъртта на 12-годишно момче?

Режисьор на спектакъла е Възкресия Вихърова, хореограф – Росен Михайлов, водещи на сесиите по Forum theatre и Playback theatre са Антоанета Петрова и Янко Велков-Янеца.

Участват актьорите: Росен Белов, Веселин Мезеклиев, Мартина Апостолова, Антоанета Петрова, Росица Гевренова, Яна Грозданова, Добриела Попова, Диана Спасова и Ася Иванова.

Всички граждани и гости на града могат да си закупят билети за спектакъла от касите на EASY PAY или от електронната система на EPAY GO.

При закупуването на билет от 12 лв.,  4 лв. от него ще бъдат дарени на  на UNICEF Bulgaria за „програмата „Заедно срещу насилието в училище“.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина