БългарияКултураНовиниПод небето

Фотоизложба показва Пловдив в Ереванския държавен университет

Кадрите показват „Пловдив – Eвропейска столица на културата 2019 през обектива на млад арменски фотограф“

Фотоизложбата „Пловдив – Eвропейска столица на културата 2019 през обектива на млад арменски фотограф“ бе открита на 14 декември в главното фоайе на Ереванския държавен университет. Тя включва 40 фотографски творби на Рафи Юреджиян, заснети по време на неговото посещение и многобройни срещи в Пловдив и ще може да бъде видяна до 14 януари от всички студенти, посетители и гости на Ереванския университет.

В откриването на изложбата взеха участие ръководителят на Делегацията на Европейския съюз в Армения посланик Питър Свиталски, зам.-министърът на културата на Армения Тигран Галастян, зам.-министърът на диаспората Арамаис Григорян и зам.-ректорът на Ереванския държавен университет Александър Маркаров. Присъстваха посланици, дипломати, служители от арменските институции, студенти и бивши възпитаници на български висши училища.

В обръщението си към гостите посланик Мария Павлова подчерта, че с  богатия си и разнообразен културен профил,  Пловдив напълно се вписва в ценностите на програмата „Европейска столица на културата“ и напълно заслужава високото признание.  Посланикът изтъкна специалната роля и място на арменската общност в оформянето на културната палитра на града, като посочи, че без приноса на българските арменци, Пловдив едва ли щеше да бъде същият удивителен град. В обръщението си към присъстващите посланик Свиталски приветства инициативата на българското посолство за открояване на Пловдив като Европейска столица на културата 2019 и изрази надежда Армения да присъства в програмата на културните събития в Пловдив през следващата година. Посланик Свиталски отбеляза задоволството си, че изложбата е експонирана в главното фоайе на Ереванския университет, даваща по този начин възможност на младото поколение, особено студентите, да й се насладят. Той оцени високо експозицията, която ще помогне за приближаване на европейската култура до арменците, особено до младите хора.

От своя страна авторът на фотографиите Рафи Юреджиян  благодари на българското посолство за предоставената му възможност, включително за дадената му свобода да прояви творчество при конкретния избор на обекти. Сподели, че е приел с радост  поканата на българското посолство да участва в проекта. Характеризира задачата като много интересна, както и срещите, които е осъществил в Пловдив. Отбеляза голямото вълнение, с което е отразил културните събития на арменците в града, както и подготовката им за честванията на „Пловдив – Европейската столица на  културата“ и пр. „Прекарах в Пловдив почти 20 дни. Преди да пристъпя към работа, се опитах да опозная жителите на града, защото за да почувстваш града, трябва да усетиш самобитността на жителите му“, отбеляза Юреджиян. Фотографът заяви пред присъстващите медии,  че е бил особено силно впечатлен от Стария град, съхранил древни паметници на архитектурата. „Всеки фотос следваше да отрази духа и атмосферата, които носи целият град, да съдържа цялата палитра от емоции, които почувствах по време на пътуването ми“, е изтъкнал Юреджиян. Фотографът сподели и приятните си впечатления от арменската общност в града. „Аз винаги се радвам, когато виждам, че арменската диаспора зачита своите традиции и култура. Бях щастлив да опозная и запечатам с фотообектива си културно-историческото наследство на арменците в града“, е подчертал той. Основната цел на проекта бе да покаже историческите, архитектурните и културни забележителности  и културно разнообразие  на Пловдив през погледа на млад арменски фотограф.  Особен интерес  предизвиква подготовката на града за многобройните инициативи в рамките на Европейската столица на културата 2019 г., както и характерната динамика на  съвременния Пловдив като привлекателно място за живот и професионална реализация на младите хора. Важен акцент бе поставен и върху отразяването на  традициите, обичаите и културните постижения на арменците и техният принос в българското културно-историческо наследство. Специфичният колорит на града като място,  съчетаващо минало, настояще и бъдеще също намери място в темите и сюжетите на фотоизложбата.

Проектът „Пловдив – Европейска столица на културата 2019 през обектива на млад арменски фотограф“ се реализира в рамките на Международния план на Комуникационната стратегия на България за ЕС за 2018 г. Подготовката и осъществяването на проекта станаха възможни благодарение на подкрепата на партньорските организации в България и Армения.  Изложбата е организирана от посолството на България в Ереван заедно с Ереванския държавен университет, Държавния културен институт и фондация „Пловдив 2019“.

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина