Масов погром срещу соц паметници в деня на поклонение пред жертвите на комунизма

Криминале

Неизвестни атакуваха Братската могила, барелефа на Димитър Благоев и паметната плоча на Лиляна Димитрова

„Помним народния съд”, „Всички комунисти на съд”. С тези надписи, придружени от свастики, осъмна Братската могила. В деня на поклон пред жертвите на комунизма и 73-годишнината от произнасянето на присъдите на Първи и Втори състав на Народния съд, по тъмните часове в Пловдив е вървял масов погром срещу соц паметници. Със синя боя е замацан барелефа на Димитър Благоев на фасадата на Градския съвет на БСП. Изкъртена е паметната плоча на Лиляна Димитрова, а мемориала Братската могила е бил надраскан.  

„Това е поредната варварска проява върху паметниците и не може да се третира като обикновен акт на вандализъм. Грозните надписи и  изрисуваните свастики, обидните политически послания и разрушителни действия спрямо тези паметници са част от агресивната реторика, която се наложи в публичното пространство”, заявяват от централата на БСП след атаката тази нощ.  

Социалистите осъждат остро действията на неизвестните извършители и ги определят като „фашистка проява”. Призоваваме всички български партии и техните политически лидери да осъдят тези действия, а местната власт и органите на МВР и прокуратурата този път да си свършат работата, да разкрият извършителите и да ги накажат.

 

Споделете ни във:

Подобни статии

6 коментара

  1. Ми да.Много по-добре щеше да бъде,ако бяха направили,както вие направихте преди 73 години.Някой да ви наказа?!

  2. Мутренска държава. На тая Братска могила са идвали милиони от западна Европа и са отдавали почит и свещи са палели, но днешните младежи си нямат и на представа защо.

  3. Лиляна Димитрова – комунистка-терористка, самоубила се след престрелка с полицята през 1943-та, една от Петимата ремсисти. 2 пъти осъждана за антидържавна дейност. Влязла в някакъв кокошарник, собственикът я набарал и викнал полицията. Обграждат я, предлагат й да се предаде, но тя започва да стреля с пистолета си, като се накрая се гръмва. Слава на героинята.

  4. Какви свещи са палили? ароматни ли? Комунистите забраняваха на хората да посещават църква… свещи ми палили…

  5. Комунистите нямат право никой да наричат фашист.
    Живял съм по комунистическо време в бг и по големи фашисти и убийци на цели семейства от изродите комунисти няма.Комунистите са долни селяндури,то и по мутрите им личи.Неслучайно техните мафиози се наричат мутри.Сложени от комунистите да мачкат народа.Комунистите не трябва да имат право на партия,работа в публични сектори и трябва да са с най-ниска пенсия.

  6. Много луди хора. 28 години и още ги преследват някакви комунисти, а то всичко е леш, защото тези които живеем сега не правим нещата както трябва. А за паметниците, в другите страни си поддържат всичко свързано с историята, за да се помни, даже и концлагерите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.