Подтепето

криминале

02 Фев, 2018

Масов погром срещу соц паметници в деня на поклонение пред жертвите на комунизма

Неизвестни атакуваха Братската могила, барелефа на Димитър Благоев и паметната плоча на Лиляна Димитрова

„Помним народния съд”, „Всички комунисти на съд”. С тези надписи, придружени от свастики, осъмна Братската могила. В деня на поклон пред жертвите на комунизма и 73-годишнината от произнасянето на присъдите на Първи и Втори състав на Народния съд, по тъмните часове в Пловдив е вървял масов погром срещу соц паметници. Със синя боя е замацан барелефа на Димитър Благоев на фасадата на Градския съвет на БСП. Изкъртена е паметната плоча на Лиляна Димитрова, а мемориала Братската могила е бил надраскан.  

„Това е поредната варварска проява върху паметниците и не може да се третира като обикновен акт на вандализъм. Грозните надписи и  изрисуваните свастики, обидните политически послания и разрушителни действия спрямо тези паметници са част от агресивната реторика, която се наложи в публичното пространство”, заявяват от централата на БСП след атаката тази нощ.  

Социалистите осъждат остро действията на неизвестните извършители и ги определят като „фашистка проява”. Призоваваме всички български партии и техните политически лидери да осъдят тези действия, а местната власт и органите на МВР и прокуратурата този път да си свършат работата, да разкрият извършителите и да ги накажат.

 

 • 03 Фев, 2018 | A
  Много луди хора. 28 години и още ги преследват някакви комунисти, а то всичко е леш, защото тези които живеем сега не правим нещата както трябва. А за паметниците, в другите страни си поддържат всичко свързано с историята, за да се помни, даже и концлагерите.
 • 03 Фев, 2018 | десен
  Комунистите нямат право никой да наричат фашист. Живял съм по комунистическо време в бг и по големи фашисти и убийци на цели семейства от изродите комунисти няма.Комунистите са долни селяндури,то и по мутрите им личи.Неслучайно техните мафиози се наричат мутри.Сложени от комунистите да мачкат народа.Комунистите не трябва да имат право на партия,работа в публични сектори и трябва да са с най-ниска пенсия.
 • 02 Фев, 2018 | A.Х.
  Какви свещи са палили? ароматни ли? Комунистите забраняваха на хората да посещават църква... свещи ми палили...
 • 02 Фев, 2018 | Vanderlyle
  Лиляна Димитрова - комунистка-терористка, самоубила се след престрелка с полицята през 1943-та, една от Петимата ремсисти. 2 пъти осъждана за антидържавна дейност. Влязла в някакъв кокошарник, собственикът я набарал и викнал полицията. Обграждат я, предлагат й да се предаде, но тя започва да стреля с пистолета си, като се накрая се гръмва. Слава на героинята.
 • 02 Фев, 2018 | Фил
  Мутренска държава. На тая Братска могила са идвали милиони от западна Европа и са отдавали почит и свещи са палели, но днешните младежи си нямат и на представа защо.
Още от рубриката "криминале"

Подобни новини