ГрадътИзпод тепетоМненияНовини

Форум предлага експертна подкрепа за малкия бизнес

Представители на ЕБВР и Министерството на икономиката разясняват възможностите за подкрепа за растеж и повишаване на конкурентоспособността

Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) в партньорство с Министерството на икономиката и община Пловдив организира информационен бизнес форум на тема „Искаш бизнесът ти да расте? Ние имаме ноу-хау. Той ще се състои в голямата заседателна зала на Дома на културата „Борис Христов“ в Пловдив на 28 ноември от 9:30 ч.

За участие са поканени представители на всички малки и средни компании от Пловдив и региона. Целта на форума е те да се запознаят с възможностите, които дава програмата „Подкрепа за малкия бизнес“ на ЕБВР. Чрез нея фирмите могат да получат местна и международна експертна помощ за развитие и растеж в различни области като стратегия, маркетинг, финансов мениджмънт, енергийна ефективност и др.

В рамките на форума предприемачи от региона ще споделят личния си опит от процеса на кандидатстване, одобрение и изпълнение на проект по програмата.

Представители на Министерството на икономиката ще запознаят участниците във форума с акцентите в Иновационната стратегия на Република България и Националната стратегия за подпомагане на малки и средни предприятия (МСП) на Министерството на икономиката. Присъстващите ще научат за новите моменти в двете стратегии за следващия рамков период 2021–2027 г. и за възможностите за подпомагане на бизнеса чрез Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност 2014-2020“.

Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия ще представи мерките за насърчаване на конкурентоспособността на МСП и възможностите за подкрепа на малкия бизнес чрез новата Европейска асоциация на организациите за насърчаване на търговията. Българската агенция за експортно застраховане ще обясни как износителите и търговците на местния пазар могат да застраховат вземанията си при работа на отложено плащане.

От община Пловдив ще представят инициативи на общината за увеличаване на инвестициите в региона и подпомагане на бизнеса.

В края на форума е предвиден дискусионен панел, в който присъстващите представители на бизнеса да разкажат за предизвикателствата, които срещат в ежедневието си и да потърсят диалог с институциите, от които зависи решаването на проблемите им. Очакванията са те да зададат всички въпроси по отношение програмата „Подкрепа за малкия бизнес“ на ЕБВР на екипа, който я управлява в България.

За програмата „Подкрепа за малкия бизнес“ на ЕБВР

Донори на програмата за България: Европейският консултантски център по инвестиционните въпроси и Европейският съюз.

За година програмата е подкрепила реализацията на 23 проекта, а други 20 очакват одобрение. Общата стойност на отпуснатата безвъзмездна помощ от старта на програмата до днес е 210 361 евро в проекти на обща стойност 309 032 евро. 8 от реализираните проекти са извън София, съобщи мениджърът на програмата за България Мирослав Стоянов.

От заявяването на интерес до одобрението на проекта минава не повече от 1 месец. Безвъзмездната помощ се получава до 1 месец след приключване на проекта. По програмата са квалифицирани 55 консултантски компании.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина