ГрадътНовини

Пловдив получи покана за побратимяване с алжирски град

Според Н. Пр. Латифа Беназза предстои едно добро бъдещо партньорство между Пловдив и Алжир, като в следващите месеци ще се работи и по-конкретно по този въпрос

Възможностите за побратимяване на Пловдив с град от Алжир обсъдиха по време на среща кметът Здравко Димитров и Н. Пр. Латифа Беназза, посланик на Алжир у нас. Срещата се състоя в Заседателната зала на Община Пловдив.

Нейно превъзходителство Латифа Беназза, сподели, че Пловдив е много красив град и отправи предложение за изграждане на още по-тесни взаимоотношения между Пловдив и някои от градовете в Алжир.

„Идеята да побратимим градове, които са свързани с римското културно-историческо наследство е много добра. Пловдив e много богат на археология, с което се гордеем и определено можем да си партнираме в тази насока“, заяви в приветствието си кметът Здравко Димитров, като подчерта важното значение на града и региона и в икономическо отношение.

 „Пловдив винаги ще остане първата Европейска столица на културата. Много етноси и хора с различни националности от години живеят тук и са оставили своя отпечатък в културно отношение“, допълни кметът.

„Много неща по отношение на културата, бизнеса и фолклора могат да ни бъдат полезни в подобряване на двустранните взаимоотношения. Пловдив е градът на международния фестивален туризъм“, сподели Александър Държиков, председател на Общинския съвет. Той предложи да се направи обмен на художници между България и Алжир, като се реализират изложби в двете страни.

„Пловдив винаги е бил притегателен център за туристи и може да се помисли и в тази посока. Можем да обменим експертен опит по отношение на кандидатстването ни за включване в семейството на световното културно-историческото наследство на Юнеско”, уточни заместник-кметът по „Култура“ Пламен Панов.

Според Н. Пр. Латифа Беназза предстои едно добро бъдещо партньорство между Пловдив и Алжир, като в следващите месеци ще се работи и по-конкретно по този въпрос. Тя прояви интерес към Международния фолклорен фестивал като заяви, че ще предаде информацията, за да може желаещи ансамбли от Алжир също да се включат.

Специално за пловдивчани тази вечер в Дом на културата „Борис Христов“ се открива оригиналната фотоизложба „Алжир: по стъпките на римляните“, която може да бъде разгледана до 5 декември.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

2 коментари

  1. Зико алжирец … що не я нагъна тая, както кумира на Герберите преди неколко дни направи с хамериканската посланничка … толкова му е класата/куража за това … Алжир, майна …

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина