ГрадътЖивотЗабавлениеНовини

Демонстрират ползите от изкачването на стълби на Главната в Пловдив

Открита тренировка и флашмоб ще раздвижат ежедневието на гражданите, като част от международния Ден без асансьори

България продължава да е сред страните, чиито граждани не спортуват активно, макар че според последните данни на Евробарометър физическата активност на българите расте, като сдружение „BG Бъди активен“ има принос за това: само за няколко години организацията успя да привлече над 1 милион участници в своите активни кампании.

Тази сряда EVS доброволците на сдружението ще раздвижат пловдивчани със събитие, част от международния Ден без асансьори 24-ти април, сряда от 17:30 часа на Стълбите на Водната каскада на Главната. Събитието, организирано от младежите, ще включва лека открита тренировка, състезателни игри и флашмоб, като ще промотира използването на стълби в ежедневието и ползите от тях.

Ден без асансьори отново ще обедини институции, компании, медии и обществени личности по темата как здравето тясно свързано с ежедневната физическа активност. Денят, който демонстрира колко лесно е да бъдем активни, въпреки натовареното ежедневие е част от NowWeMOVE е най- голямата обществена кампания за физическа активност и спорт в Европа. Движението по стълби предоставя на всеки шанс да започне деня си енергично и да върши своите рутинни задачи с усмивка, за да завърши деня си с доза здравословно усилие. За ползите от изкачването на стълби специалистите обобщават, че то води до раздвижване на кръвта, човек се зарежда с енергия, намалява се риска от редица заболявания и не на последно място – помага в борбата със стреса. С изкачването на стълби се горят до 3 пъти повече калории, отколкото с обикновеното ходене пеша, поддържат се здрави костите, мускулите и ставите, намалява се риска от сърдечно-съдови заболявания.

Асансьори в цялата страната ще спрат на 24 април като част от международната инициатива Ден без асансьори No Elevators Day. За пета поредна година каузата обединява у нас институции, компании, медии и обществени личности, за да бъде привлечено общественото внимание към темата за това колко важна за здравето е ежедневната физическа активност.

Организатор на Деня без асансьори е сдружение „BG Бъди активен“.  Вече няколко години в последната сряда на месец април сдружението се опитва да докаже, че без допълнително време и средства всеки може да допринесе дългосрочно за здравето и настроението си, като избере стълбите вместо асансьора.

*Асансьорите остават достъпни за хора с увреждания и за тези, които не желаят да се включат.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина