ГрадътИзбориНовини

Дани Каназирева: Възстановяване на електротранспорта

Пловдивчани все още очакват редовен градски транспорт с удобни връзки между районите

Дани Каназирева

Пловдивчани  с основание  питат защо градът се лиши от екологично чистите  тролейбуси? Те бяха ликвидирани в ущърб на града заедно с общинската фирма „Градски транспорт“. Единият кмет продаде дружеството заедно с контактната тролейбусна мрежа, част от която вече е свалена, другият го съсипа с политически протекции, третият прояви пълно бездействие, защото така е по-лесно.

Така Пловдив остана единствен от големите градове без тролейбусен транспорт. В същото време София, Варна, Бургас, Стара Загора не само че си го запазиха, но и обновяват  парка с екологични превозни средства с безвъзмездна финансова помощ от Европейския съюз.

Какво пропуснаха:

По опертивна програма „Околна среда 2014 – 2020“ България получава 390 млн. лв. за дocтaвĸa нaeлeĸтpически автобycи, тролейбуси, трамваи, както и зapядни cтaнции за електромобили. Целта на тaзи помощ е подобряване на качеството на атмосферния въздух.

Европейското финансиране е предназначено за 11 oбщини. Това са Бypгac, Bapнa, Bpaцa, Πepниĸ, Πлeвeн, Pyce, Cливeн, Cтapa Зaгopa, София, Xacĸoвo и Шyмeн. ОбщинaBapнa пoдгoтвя пpoeĸт зa 70 млн. лв. зa нoвиeлeĸтpичecĸи aвтoбycи и тpoлeйбycи. Враца кандидатства за 23 млн. лв. за 15 eлeĸтpoбycа и 10 тpoлeйбycа. Първите 14 нови тролейбуса пристигнаха в Плевен още в началото на лятото.

Пропуснат шанс за Пловдив

В този списък липсва името на нашия град. Пловдив също е в „черния“ списък на градовете с влошени качества на въздуха, но не получава такава финансова помощ. Причината е, че в Пловдив няма общинско предприятие за превоз на пътници, с което общината да кандидатства за европейски средства.

Община Пловдив дезертира от градския транспорт и го остави изцяло на частния бизнес. Оперативна програма „Околна среда“ не може да финансира тези фирми. Изричното условие на програмата е общините да кандидатстват със свои транспортни фирми. Всичките 11 общини, които ще получат  европейско финансиране и ще доставят екологични превозни средства, имат собствен  градски транспорт. Само при нас той е ликвидиран.

Пловдивчани все още очакват редовен и достъпен градски транспорт

Пътниците в градския транспорт на Пловдив не са доволни, че

в ранните сутрешни и късните вечерни часове,

когато хората чакат по спирките по половин час. А в почивните и в празничните дни в Пловдив все едно няма градски транспорт – толкова са разредени разписанията. Общината остава глуха за очакванията на хората.

Има цели квартали с неуреден градски транспорт.

Маршрутите се одобряват от мнозинството в Общинския съвет, без допитване до хората, без проучване и допитване до хората.

Действията на моя екип от „Съюз за Пловдив“ ще бъдат в две насоки:

Възстановяване на електротранспорта:

  1. Ново транспортно предприятие, с което общината да кандидатства за финансиране за екологичен транспорт.
  2. Отговорност от приватизатора за щетите за милиони, които нанесе на града.
  3. Отговорност от общинските ръководители, които с действия или бездействие са довели тролейбусния транпорт до ликвидация.
  4. Сезиране на Прокуратурата и внасяне на цялата документация за приватизацията и унищожаването на фирма „Градски транспорт“.

В услуга на хората:

  1. Подобряване на градската транспортна схема след подробен и обективен анализ.
  2. Проучване на пътникопотока и идентификация на зоните, в които автобусите са недостатъчни или изобщо ги няма, нови връзки между шестте района.
  3. Увеличаване на броя на автобусите с предимство в часовете, когато ученици и работещи отиват или се прибират от училище или работа.
  4. Повече часове работа за градския транспорт – от по-рано сутрин до по-късно вечер, събота и неделя и през празничните дни.
  5. Намаляване на цената на месечната карта за пенсионери на възраст над 67 години от 16 лв. на 8 лв.
  6. Специални маршрути до парковете в покрайнините на Пловдив.
  7. Преференциални пакети на по-ниска цена „една карта-няколко линии“ за работещите пловдивчани.
  8. Строг контрол в спазването на разписанията.

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

3 коментари

  1. Идеята за връщане на доброто старо е хубава…но трябва да се допълни с пълна приватизация на обществения транспорт в Пловдив и изхвърляне на частниците от тази услуга в града…

  2. Сегашните управляващи бързаха да пуснат поръчка за 8 линии за следващите 10 години …. а условията са като под индиго с предишните конкурси. Очаквайте изчезване на по-големите автобуси и замяната им с „щъркели“.

    Освен това още в този конкурс трябваше да се предвидят поне 3 от линиите, които минават през центъра да са с електробуси

  3. ЛЕСНО СЕ РАЗТЯГАТ ЛОКУМИ.
    НЕДОСТАТЪЧНО Е ОБАЧЕ.
    ПЛОВДИВ СИ ИМАШЕ ПОСТИГНАТ ОТЛИЧЕН ЕЛЕКТРОТАНСПОРТ ОЩЕ ДАЛЕЧ ПРЕЗ КОМУНИСТИЧЕСКО, С РАЗКЛОНЕНА КОНТАКТНА МРЕЖА И ИНФРАСТРУКТУРА. сАМО ЕДНО МЕТРО ДЕТО ОСТАВАШЕ ОТ ТЕРМИНАЛА ДО ИМПЕРИАЛА.
    МНОГО ВАЖНО Е ДА СЕ РАЗСЛЕДВАТ ПРЕСТЪПНИЦИТЕ =ОТ ИГЛА ДО КОНЕЦ= КОИТО РАЗВАЛИХА ТАКАВА ХУБАВИНА – МОЯ, ТВОЯ, НАША.
    ГРАДСКА.
    ДА БЪДАТ ИЗПРАВЕНИ ПРЕД РАЗСТРЕЛ, ИЛИ ПОНЕ Д’ЛЪГ ЗАТВОР (СЪС ИЗСЕЛВАНЕ КЪМ ГР. БЕЛЕНЕ!)
    КАТО ЮРИСТ, ДАНИ, МОЖЕ БИ СИ ЧУВАЛА, ЧЕ ПРЕСТЪПЛЕНИЕТО ИСКА НАКАЗАНИЕ.
    ЧАК ТОГАВА = ЛОКУМИТЕ.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина