Самолет разпръсва 1 тон варовик в околностите на Пловдив

Арт

Акцията е част от артистичната намеса "Отместване на границите”

Един тон варовик на прах ще бъде разпръснат със самолет над специално определено място в околностите на Пловдив, в рамките на артистичната намеса "Отместване на границите” на австрийския куратор Валтер Зайдл. Подобна акция досега не е реализирана в България нито като мащаб, нито като концепция.  Проектът е част от програмата на австрийския културен павилион FLUCA на ул. Отец Паисий в Пловдив, който е съвместен проект на Австрийското посолство и Фондация Отворени изкуства. Избраното за акцията място е терен до село Първенец. Самолетът ще прелети няколко пъти над пространството разсипвайки варовика, който ще произведе специфичен ефект – облак във въздуха, а после и над самата земя. В близост няма хора, и има сертификат за безопасност на праха, успокояват организаторите. На пърформънса ще присъстват артистите, куратора и представители на Австрийско посолство, сред които зам. посланника по културните въпроси Томас Щьолц.

Разхвърлянето на праха е свързано с космическия и слънчевия прах, който всяка година попада на Земята и се смесва с натрупаната по сградите и улиците мръсотия. Всяка година изхвърляме тонове космически прах – явление, се изучава все повече от учените. Отправна точка за този проект на артистите Никол Сикс и Паул Петрич са утопичните 60-те год на миналия век и научно-фантастичните филми от онова време, в които кацането на Луната и човешкото присъствие в Космоса са много често срещани теми. Те пресъздават размерите на Земята, Луната и Слънцето в необичайно съзвездие. Спазвайки мащаба от 1:16 500 000, Земята и Луната са превърнати в бетонни топки с диаметър 77 и 21 см и поставени пред контейнера (Земята) и в тревното пространство до него (Луната, на разстояние от 24 м., отговарящо в съответния мащаб на това в действителност). И докато Луната е много малка и почти невидима в тревата, разстоянието до Слънцето трябва да е на около 9 км от Земята, а самото то с диаметър 84 м. Заради невъзможността да се направи подобна визуализация от бетон, артистите избират да разпръснат със самолет каменен прах, който да илюстрира огромната разлика в размера на планетите и звездите, отново на подобно разстояние. Пърформънсът ще бъде заснет и следата му ще бъде запазена във видео материал, докато каменният прах постепенно се разгражда и изчезва.

Денят на артистичната намеса е този петък, 14 юли 2017 г.

Споделете ни във:

6 коментара за “Самолет разпръсва 1 тон варовик в околностите на Пловдив

  1. ПЪЛНА ПРОСТОТИЯ АМАН ОТ ТЪПАЦИ ДАЛИ ВЛАСТИТЕ СА ДАЛИ РАЗРЕШЕНИЕ ЗА ТОВА ЗАПРАШАВАНЕ ЩО НЕ ИЗЛЕЯТ 1 ТОН ВОДА ?!?!?!?!?

  2. „Пърформънсът ще бъде заснет“ тврминът пърформанс се свързва с игра на тялото. Лететенето със самолет и разпръскването на прах не включват движения на тялото (освен това на пилота:)

    Господата псевдо журналисти от „подтепето“ пак нещо не са разбрали А това тяхно недоразбиране допринася и за недоразбирането на изкуството от масовата публика

  3. Golem razbira4 si, jurnalyata sa ti vinovni, a „ärt akcyata“ e palen bokluk – izlivat bokluk 1 ton bokluk egsti masovovoto izkustvo, Arti zavri si go!

  4. Простотии, че и арт! Що не го метнат тоя прах в Австрия, а ние, да изгледаме клипа после !?

  5. Откога простотията е арт? Значи сега като искат да ти кажат, че си тъп, ти казват че правиш арт инсталации или че си арт особа. Само дето ние, които не сме арт, ще го дишаме тоя боклук и ще трябва да сме благодарни на австрийците че ни повдигат културното ниво.

  6. „Пърформънсът ще бъде заснет и следата му ще бъде запазена във видео материал, докато каменният прах постепенно се разгражда и изчезва.“
    Връх на простотията! Как ще се разгради и изчезне праха. НЕ СТИГА ЧЕ ПЛОВДИВ СЕ ЗАПРАШАВА ОТ КАРИЕРАТА НАД БЕЛАЩИЦА И ВЪЗДУХА Е С ВИСОКО НИВО НА ФПЧ АМИ СЕГА И ТАЗИ ПРОСТОТИЯ!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.