АктуалноВластГласовеГрадътИзбориМненияНовини

Ще работят ли заедно Здравко Димитров и Иван Тотев?

Това, че кметът запазва партийната си позиция, е ясна индикация в тази посока

Иво Дернев

След днешното решение на Изпълнителната комисия на ГЕРБ и посочването на Здравко Димитров за кандидат на партията за кмет на Пловдив стана ясно едно- настоящият областен управител и кметът Иван Тотев ще трябва да работят заедно в предизборната кампания. Фактът, че градоначалникът запазва партийния си пост- областен координатор на ГЕРБ е ясен сигнал, че двамата със Зико май са загърбили противоречията си, наслагвани през годините.

В деня, в който обяви решението си да не играе за трети мандат Тотев заяви, че ще работи с всеки, който партията посочи за негов кандидат-наследник,стига този всеки да иска да работи с него. Очевидно желанието на Димитров е такова. В противен случай настоящият кмет би следвало да се оттегли от лидерската си позиция в града и да остави областният управител да подрежда пъзела в партийните редици. Това обаче би било твърде рисково начинание в предизборен момент, когато всеки член от структурите е важен. Една евентуална вътрешна опозиция за Димитров ще налее вода във воденицата на другите кандидати в и без това много сложната ситуация преди есенния вот, според социологиите.

Въпреки различията на Тотев и Димитров ще им се наложи да обединят усилия, тъй като залогът е много голям. За да не се изплъзне вторият по големина град от ръцете на управляващата политическа сила, всички вътрешнопартийни боричкания трябва да бъдат прекратени на мига пред очите на големия арбитър в ГЕРБ- премиерът Бойко Борисов. Точно това вероятно е направил министър-председателят в последните седмици- туширал е напрежението в редиците си, за да бъде минимизирана възможността партията му да загуби Пловдив. Тъй като според проучванията досега това е напълно възможно.

Неслучайно пред Под тепето днес Здравко Димитров заяви, че ще надгради стореното досега в управлението на Иван Тотев, но „всеки човек си има собствен маниер и начин на управление и това ще се усети”. Допълни, че в отношенията си с Тотев през годините никога не са преминавали границите на благоприличието. Което прозвуча като „Томахавките са заровени”. Дали е точно така, ще разберем още от резултатите на първия тур в края на октомври.

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина