АктуалноГрадътИзпод тепетоМненияНовини

Хлапета от Столипиново пяха Химна на Европа и танцуваха валс пред швейцарския посланик

Мюриел Берсе Коен: Една държава е толкова силна, колкото силни са най-уязвимите й граждани

Дипломатът откри здравен и образователен център в квартала

Иво Дернев

Хлапета от Столипиново танцуваха валс и брейк, пяха „Клетва” на Щурците и Ода на радостта- Химна на Европа пред посланика на Швейцария Н. Пр. Мюриел Берсе Коен. Дипломатката дойде в сърцето на квартала, за да открие два нови центъра – здравен и образователен. „Страхотни сте”, каза изисканата дама на възпитаниците на СУ „Найден Геров” и НУ „Кирил Нектариев”, които изнесоха разнообразна 30-минутна програма пред нея и екипа й, пред  заместник-кмета на Община Пловдив Георги Титюков и целия екип на проекта „Всички заедно: за по-добро образование и здраве“ на Българо-швейцарската програма за сътрудничество.Здравният център бе изграден в двора на ДКЦ 6 в Столипиново, а новият напълно съвременен образователен комплекс с физкултурен салон е в СУ „Найден Геров”.

Инициативата се реализира в пловдивския квартал и в Куклен и е на обща стойност 1 077 495 лева. Целта е да се подкрепи ромската интеграция чрез реализирането на разнообразни мерки в областта на образованието, здравеопазването и овластяването на ромската общност чрез средствата на изкуството, спорта и културата.

„Радвам се, че Швейцария може да е на страната на България, за да подобри условията за живот за най-уязвимата група в държавата. В Швейцария вярваме, че една държава е толкова силна, колкото са силни най-уязвимите й граждани. Образованието и здравето са най-основните нужди на всеки човек. Успяхме да направим това тук, което от днес е в ръцете на местните власти, на ръководството на ДКЦ 6. Направихме тези две места, за да се ползват от хората. Надявам се да продължат да работят дълги години”, каза Н. Пр. Мюриел Берсе Коен.

Очаквайте в галерии двете лица на Столипиново

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина