АктуалноБългарияЖивотЗабавлениеПод небетоФоторепортаж

Уикенд идея: Клептуза във Велинград (фоторазходка)

Разходете се с единствения дигитален гид на Пловдив до най-големия карстов извор в България

Предложенията ни за екскурзии през почивните идеи изобщо не се изчерпват само до пещери и екопътеки. Едно от предпочитаните места за релакс и разходка не само на пловдивчани, но голям брой туристи, е Велинград. Той се намира само на около 60-ина километра от Града под тепатата и за по-малко от час с автомобил ще се пренесете в СПА столицата на България, както често бива наричан. Градът е свързан и чрез единствената в България теснолинейна железопътна линия с възловата гара Септември, градовете Разлог и Банско и крайната гара Добринище. Гарата е в централния квартал Лъджене, а в кв. Чепино има жп спирка Велинград-юг. Той е прочут като най-голямото геотермално находище в Южна България, а красивата природа, минералните извори и благоприятните за лечението на редица заболявания климатични особености го превръщат в предпочитана от български и чужди посетители дестинация.

В случай че изберете да останете за по-дълъг период от време, на територията му има огромен избор от хотели и възможности за настаняване, предлагащи най-различни балнеоложки услуги. Благоустроени са обществените минерални бани и са изградени 22 открити и закрити минерални басейна.

Фоторазходката ни днес е до едно от най-забележителните, романтични и тайнствени кътчета – Клептуза. Най-големият карстов извор в България, заедно с едноименния парк и двете езера, е един от символите на града. Той се намира в квартал Чепино, а цялата местност е обявена за защитена от 1966 г. Паркът е изграден със собствени средства от бившата селска община с. Чепино – Баня, а първото езеро е установено през 1933 г. Едната част от водата на извора се използва за водоснабдяването на Велинград, на рибарника, както и за други стопански нужди. Друга част пълни двете красиви изкуствени езера, които са сред най-популярните места за почивка и отмора сред гостите и жителите на курортния град. В езерото има водни колелета, а около него има и няколко ресторанта.

Неделя е ден и за пазар, така че ако го изберете за разходка, задължително се отбийте по сергиите, където може да подбирате всякакъв род продукти – от хранителни до дрехи, дискове и какво ли още не. Синята зона в града работи без почивен ден, но цената е съвсем приемлива – 2 лв. за цял ден престой.

Ето и Клептуза такава, каквато я видя час от нашия екип:

Снимки: Таня Грозданова

Източник: Lostinplovdiv.com

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина