АктуалноБългарияГласовеИзпод тепетоМненияНовиниПод лупа

Съветник на социалистите предлага многоетажен паркинг на Преспите

Йордан Василев: Премахнати са над 100 гаража, без инвестиционен проект и осигурено финансиране

Хората се страхуват за автомобилите си заради близостта със Столипиново

Темата с многоетажните паркинги в Пловдив днес продължи общинският съветник от ППГОС в местния парламент Йордан Василев. Той събра журналисти в неформална обстановка, за да ги запознае с предложението си за изграждане на  такова съоръжение  зад гигантските блокове в район „Източен“, наричани от пловдивчани „Преспите“.

До идеята му се е стигнало, след внесена подписка и питане до кмета на града, по повод факта, че точно преди местните избори хората от блоковете получили предписания в срок от един месец сами са премахнали гаражните си клетки. Писмата били мотивирани с инвестиционни намерения за общината за този терен за изграждане на пракоместта. При неизпълнение на предписанията, наемателите на гаражите щели да подлежат на глоба.

„Бяха съборени близо 100  гаража, които все пак осигуряваха паркоместа, а сега този район зад ул. „Преспа“ пустее и тъне в кал. Нищо там не е облагородено,“ разказа той и попита защо тогава е било необходимо да се премахва гаражите.

На питането си до кмета Здравко Димитров, Василев получил отговор от кметството в район „Източен“, който гласи, че на този етап няма пари за направата на анонсирания паркинг от типа „за 20 лева под блока“. Ако в бъдеще време се намерят, то тогава проект не е нужен, става ясно от официалния отговор.

Общинският съветник от БСП Йордан Василев коментира още, че след като няма проект и финансиране, би било по логично общината да остави гаражите и да събира дължимата такса от наемателите, още повече, че месец-два преди предписанията за събаряне хората са подписали нови договори за клетките.

„Случаите на разбити коли зачестиха. Има и слухове, че общината се готви да продаде терена“, обясни Йордан Василев.

Според него най-добрият вариант е на мястото да бъде изграден многоетажен паркинг, защото в шестте грамадни блока на ул. „Преспите“ има общо 900 апартамента, в които живеят най-малко близо 3000 души.

„Предложението на БСП е на този терен да се изгради многоетажен паркинг и зелена площ като парк и детска площадка,“ така калното петно ще бъде многофункционално за всички нужди в квартала.“

Той внесе питане до кмета на общината има ли проект за благоусторяване на терена и получи отговорЙордан Василев чака и отговор на питането си за умните светофари, които според него са довели до още по-големи задръствания.

За липсата на инвестиционен проект и финансиране съобщават от Общинската администрация, в отговор на питането на общинския съветник от БСП Йордан Василев какво се случва с терена зад „Преспите“, на който бяха премахнати временните гаражи.

„Според слуховете сред жителите от квартала теренът на площ 2-3 декара се гласи за продажба на частен инвеститор“ – заяви Василев.

В този район живеят около 2700 души, които се чудят къде да паркират“ – обоснова се общинският съветник.

Василев е внесъл питане и за това кой носи отговорността за проваления Транспортен проект в частта му за така наречените „умни светофари“, на което още не е получил отговор.

Той смята, че тези светофари въобще не са умни, тъй като никакви датчици не отчитат трафика. По думите му, трябва да се премахне секцията за ляв завой и да се върне турбинното преминаване, при което за всяка посока има осигурена зелена светлина и не става преплитане на потоците.

„Едва тогава ще се отпуши трафикът в града,“ коментира Василев.

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина