АктуалноМненияНовиниПод ножа

Социалните работници в Пловдивска област излизат на протест

Едночасова предупредителна стачка на социалните работници ще се проведе в сряда на 27 ноември в Пловдив и областта, съобщиха от централата на КТ „Подкрепа“ в града. Протест ще има в Дирекция „Социално подпомагане“ Пловдив, и в общините Марица, Родопи, Стамболийски, Асеновград и други от областта.

От началото на тази седмица социалните служители в Пловдив работят със сини лентички на реверите си в знак на протест срещу ниските заплати и лошите условия на труд в системата. Те разпространиха отворено писмо с исканията си до медиите:

„Вече няколко месеца ние, социалните работници в страната се опитваме да обърнем фокуса на обществото към своите проблеми. Най – наболелият от тях е заплащането на нашия труд. Изминахме дългия път на внесени искания, преговори, срещи с директори и министри, но въпреки всичко си останахме недолюбеното отроче на правителството. За нас никога няма възможности за по- добро заплащане. Назначават ни със стартова заплата 650 лв. и след 20 години стаж осъзнаваме ,че вече отговаряме на условията за подпомагане!
Това е безобразие!
Ние работим много и всичко, имаме дипломи, но нямаме перспективи, ние сме роби на живота си и още с постъпването си на работа се обричаме на бедност!
Не може да продължаваме така!

Спомнете си:

Колко пъти държахте ръката на безнадеждно болен?
Колко пъти дадохте шанс на дете да каже „МАМО”?
Колко непознати ви прегърнаха и ви казаха „БЛАГОДАРЯ”?
Колко пъти ви чакаше бездомник с бонбони и набрани цветя?
Колко семейства откриха чрез вас своето неродено дете?

За нас, социалните работници, това е ежедневие, но ние също имаме деца, които искат, бащи и майки, които чакат и сърца, които плачат!

Ние не отнемаме деца, не прокарваме джендърски идеологии, не работим по норвежки модели… Ние сме съвсем обикновените и неочаквано важните хора в живота!
Защо важни ли?
Защото никой не може да предвиди повратите на съдбата и кога ще прекрачи прага на приемната в Дирекциите социално подпомагане!

Социалните работници заслужават да живеят спокойно и достойно!

Уморихме се отново и отново да изтъкваме обществената значимост на нашата работа, но няма да се уморим да се борим и ако все още Държавата не иска да оцени по достойнство труда ни, може би ще намери смисъл в липсата му!“

Затова, чрез Вас, уважаеми медии, искаме да обявим своята категорична позиция:
Ще стигнем този път до края!
Не искаме да бъдем РАБОТЕЩИ БЕДНИ !
Не искаме индексации, а реално увеличение на заплатите!
Базова, основна заплата за всеки социален работник 1000 лв.!“

От синдиката настояват за: увеличение на заплатите от 650 на 1 000 лева; оценка на извършената работа след съгласие на синдикати и работодатели; да се назначават служители с бакалавърска степен; средствата за работно облекло да са не по-малко от 450 лева годишно.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

Вашият коментар

Прочети също
Close
Back to top button
Изпрати новина