АктуалноВластГрадътИзбориМненияНовиниПод ножа

Слави Георгиев: Пари от държавата Пловдив няма да получи

Какво е настоящето финансово състояние на общината и кога общинските съветници ще бъдат запознати с него с официален доклад, пита той

„ Пари от държавата Пловдив няма да получи, тъй като държавата финансирала околовръстното шосе”. Това заключи независимият общински съветник Слави Георгиев след вчерашната политическа консултация в общината по повод предложената от Европейската инвестиционна банка кредитна линия. Той подчертава, че не одобрява преговорите за 120-милионен заем на база представените от новата местна власт документи в кметството вчера, като ги публикува в социалната мрежа.

Ето коментара на Слави Георгиев във Фейсбук след срещата, организирана от Здравко Димитров:

Вие бихте ли одобрили да дадете мандат за преговори за 120 милиона кредит, на база тези „документи“? Аз не. Вчера се проведе среща между кмета Здравко Димитров, зам-кмета Илия Кирчев, все още неназначения за зам-кмет Пламен Райчев, областния управител Дани Каназирева, 3 броя п.р-и на кмета, гл.секретар на общината, председателя на ГЕРБ-Пловдив Иван Тотев и политически представените групи и независими съветници в общински съвет Пловдив. В нито един момент от срещата, не е ставало въпрос, на предстоящата на 28 декември сесия, да се входира предложение за даване мандат за преговори за кредит. Експозето на зам-кмета Илия Кирчев, подценява интелигентността на общинските съветници. Веднага след експозето, ребром поставих следните въпроси:
-Какво е настоящето финансово състояние на общината и кога общинските съветници ще бъдат запознати с него с официален доклад?
-Защо не изискаме тези пари от държавата, вместо да теглим кредит? Все пак ако правителството заделя по 20млн. годишно за Пловдив, това би осигурило 80млн. само за този мандат и би ликвидирало необходимостта от теглене на кредит.
-Поисках оценка за въздействието върху градската среда на всеки един от обектите, нуждаещи се от финансиране.
-Поисках обектите да бъдат оформени след обстоен дебат.
Отговори от зам-кмета Илия Кирчев не получих. В редките моменти, когато думата взимаше Здравко Димитров, пряко ми бе отговорено, че пари от държавата Пловдив няма да получи, тъй като държавата финансирала околовръстното шосе. На репликата ми, че това шосе е от национално значение и се намира извън територията на община Пловдив, кмета Здравко Димитров реагира остро, но поне стана ясно, че правителството брои тези средства за инвестиция в община Пловдив.
Много колеги, поискаха финансова прогноза за бъдещата събираемост на местните приходи в община Пловдив и всички останахме с впечатление, че ще се изготвя такава. Цялостното впечатление от вчерашната среща бе, че ще се изготви пакет от документи, който да бъде представен на гражданите и общинските съветници, преди да бъдат предприети каквито и да е действия. Но предновогодишно, общинското ръководство е решило да си спести това, като директно входира предложение за даване на мандат за преговори.
Не се и съмнявайте, че гласовете за това в общински съвет вече да подсигурени, от очертаващото се ново трапезно мнозинство.“

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

2 коментари

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина