АктуалноГрадътЖивотЗабавлениеЗабравеният градНовини

„Прочутият бай Кочовъ пелин само в пивница РАЗЛѪКА”

Надписът, който се разкри при ремонт на сграда от 30-те години „Антим I“ и „Христо Г. Данов“, е на стара кръчма с „най-добре уредена обстановка, бърза прислуга, идеална чистота”

Реклама във вестник 1938 -1940г. издава, че стопанин на заведението е бай Кочо Зафиров

Староградската пловдивска потайност, изплувала след сваляне на мазилка при ремонт на сграда от 30-те години „Антим I“ и „Христо Г. Данов“, провокира и нас, и читателите ни. Надписът РАЗЛѪКА, който излезе над входа към затворилия наскоро банков клон, както предполагахме, се оказа името на прочута кръчма от края на 30-те години, когато е строена и самата къща.

Наш редовен читател разкри в коментарите под първата ни публикация, че стопанин на известната  „Пивница Разлъка” е бил бай Кочо Зафиров. Той е изнамерил реклама във вестниците от онова време- периода 1938 -1940 г., която дава информация за мястото. В коментара си той публикува една от рекламите на заведението, като се опитва да запази стария правопис, за да се усети чара на едновремешния изказ.

„Пивница РАЗЛѪКА Бай Кочо Зафировъ ул. Антим 1 №1 При най-добре уредена обстановка, бърза прислуга, идеална чистота, въ сѫщата ще намерите прочутия бай Кочовъ пелин, вина и разни спиртни напитки, ликьори и студена бира. Сѫщо винаги на скара прѣсни и доброкачествени закуски отъ угоени добитъци. ПОСЕТЕТЕ И ЩЕ СЕ УБЕДИТЕ! “.

Предлаганото в пивницата е валидно, за всяко уважаващо се съвременно заведение, допълва читателят ни, подписал коментара си с пловдивското РВ. Под тепето му благодари искрено за разкошното включване. Екипът ни също се рови във вестникарския архив от онова време, за да намери снимка на кръчмата. Та да може пътуването във времето да е още по-сладко.

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина