АктуалноГрадътНовини

Президентът на Германия разглежда Берлинската стена в Пловдив (СНИМКИ)

Франк-Валтер Щайнмайер се разхожда по най-дългата пешеходна улица в Европа

Президентът на Федерална репулблика Германия Франк-Валтер Щайнмайер тръгна на разходка по Главната улица на Пловдив. Той е придружаван от кмета на града Иван Тотев, който по-рано го посрещна в сградата на Общината.

Обиколката започна от фонтана на пл. „Стефан Стамболов“ и минава през площад Римски стадион, където е позиционирана изложбата с парчета от Берлинската стена.

Пловдив е един от много бързоразвиващите се региони с най-голямата индустриална зона в страната, с хомогенно развитие по отношение на индустрия и култура. Пловдив е ЕСК 2019 заедно с италианския град Матера и е един от важните културни центрове на Европа, сподели кметът Иван Тотев, който по време на разходката си в президента разказа накратко за историята на града. Двамата се спряха на стълбите на Каменица и разгледаха изложбата на Берлинската стена, разположена на площад „Римски стадион“.

Кметът Иван Тотев отбеляза, че снощи бе открита първата извън Германия изложба на Дойче телеком.

Президентът на Германия е на официално посещение в България по покана на държавния глава на България Румен Радев. Втория ден от официалната си визита Щайнмайер е посветен Европейската столица на културата 2019.

Предвидено е още посещение в Стария град, обяд с представители на културната общност и разговор с младежи за бъдещето на Европа в квартал Капана.

По-рано тази сутрин двамата президенти посетиха базата на завод „Либхер“ в икономическата зона край Пловдив, където работят над 2000 човека.

„Това е само един пример от многото немски инвестиции в България, които се реализират от десетилетия,“ сподели той и каза, че по време на кръгла маса с български и германски икономисти са обсъждали как да се привлекат още повече инвеститори в бъдеще.

Президентът на Германия се подписа в почетната книга на Община Пловдив.

Кметът Иван Тотев му връчи плакети на Пловдив и Европейска столица на културата и двамата се снимаха пред емблематичния надпис на стълбите на Каменица.

По-късно господин Франк-Валтер Щайнмайер разгледа Античния театър, къща Клианти и се разходи в Стария град.

В официалната програма на германския президент е включено и посещение  на Бачковския манастир. 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина