АктуалноГрадътКултура

Пловдив отбеляза незабравимо Деня на Европа

Сгради и обекти по Главната бяха обляни в светлина по случай празника

Светлинни инсталации и 3D мапинг шоу направиха незабравимо празничното настроение в центъра на Пловдив по повод Деня на Европа. Облени в светлина бяха няколко обекта на центъра – сградата на Общината, голямата сграда срещу нея над „Рафи“, бившият хотел Молле и ъгловата сграда към х-л България, сградите около стълбите на Каменица, както и Римския стадион.

Чрез светлинните инсталации бяха представени различни европейски теми, преплитайки минало и настояще, културно наследство, антична история и бъдеще.

В месеца на европейските избори на 26 май честването на Деня на Европа е именно в подкрепа на едно от изконните права на човека – да избира. Шестте арт проекции пречупиха вечно актуалната тема през античната история на „Града на седемте тепета“ и богатото световно културно наследство, като преплетат минало и настояще.

3D филм на тема „Заедно избираме нашето бъдеще“ бе прожектиран върху емблематична сграда в центъра на Пловдив (на площад „Стефан Стамболов“) и бе бъде съпроводен със серия от статични арт проекции в центъра на града, на сградата на Община Пловдив, светлинни инсталации в Цар Симеоновата градина, около водната каскада по „стълбите на Каменица“ и Античния стадион на Филипопол.

Инсталациите за празничното събитие са разработени съвместно с българското MP-Studio, носител на множество европейски награди за осветяване на знакови сгради в Европа и по света.

Достъпът до спектакъла и инсталациите е свободен. За да могат всички желаещи да станат част от празника, 3D филмът ще бъде излъчен и утре вечер (10 май).

„Фестивал на светлините“

Престижният „Фестивал на светлините“ гостува за първи път в България по покана на Европейския парламент, Европейската комисия в България и Фондация „Пловдив 2019“ като част от програмата на Пловдив за Европейска столица на културата. За 15-годишната си история фестивалът превръща едни от най-популярните исторически забележителности, паметници, улици и площади в някои от най-големите световни столици, в огромни светлинни инсталации.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина