АктуалноБългарияГласовеГрадътМненияНовиниПод лупа

„Не всичко в живота е пари в края на краищата!“

„Отговорността да съобщаваш новините на хората е една, а отговорността да опазиш това, което е на всички, макар и да не се вижда на телевизора всеки ден, е огромна.“

Пловдив може да се гордее, че вече той акумулира кадри, така Богомил Грозев коментира факта, че софиянец ще управлява Стария град

Бившият колега от Нова телевизия и настоящ директор на Общински институт „Старинен Пловдив“ Богомил Грозев бе подложен на кръстосан журналистически обстрел под тепетата. Вижте как аргументира избора си да смени попрището и града в блиц интервюто.

Къде ще живеете в Пловдив?

Ще ми идвате на гости ли? (смее се). Днес цял ден ми звъни телефонът, цял ден сме в срещи, обсъждаме някакви неща с г-н Панов, извинявам се, че не съм ви вдигал. Искам да работя с вас и да бъда прозрачен с вас! Просто ми трябва малко кредит на доверие и вашата помощ.

Вярно ли е, г-н Грозев, че ще спите в хотел, докато се ремонтира общинското ви жилище и хотелът ще се плаща от Общината?

Това ли е най-важното?!

Заради поискания кредит на доверие и обещанието да бъдете прозрачен, въпросите, които задават пловдивчани, трябва да получат отговори.

Това наистина – казано честно, до днес сутринта съм бил от вашата страна – не е важно. Къде ще спи директорът на Стария град?! По-скоро питайте какво ще свърши.

(бел.авт.: тук се вмъква с отговор кметът Здравко Димитров)

 „Не, няма да ощети общинския бюджет с една стотинка,“ отсече Димитров.

Тук става дума за прозрачност на публични средства, а не къде ще спите. Ясно ви е, нали сте бил от нашата страна. Ще ви кажа честно, аз не бих се разделила със заплатата в Нова телевизия, за да работя на тази, която ще получавате тук по щат.  

А-а-а, вие знаете каква ми е заплата в момента?

Мога да не знам точни цифри, но все пак сме от една гилдия. 

Нали знаете, че не всичко в живота е пари в края на краищата.

Точно това искат да знаят хората – дали идва човек идеалист, който е готов да работи. За да  си изясним това, трябва да получим отговори.

Много неща се пишат, много неща се говорят. Кой колко възможности има?! Нали, по-добре е да се питаме.

Затова Ви питаме.

Аз дори не искам да  ги коментирам. Казвам ви честно, наистина имам сърце да работя за Стария град и да направя това място живо!

Добре, така да зададем въпроса тогава – писнало ли ви е от журналистиката в Нова?

Смее се.

Щом парите не са мотив и ни убеждавате, че ще се заселите в Пловдив за доброто на града за 1000-1200 лева, звучи странно.

Аз не ви убеждавам. Аз съм направил вече избор. Не ми е писнало от журналистиката. Това беше едно много тежко решение, честно ви казвам. Това е едно огромно предизвикателство и огромна отговорност обаче. Аз си давам ясна сметка.

Отговорността да съобщаваш новините на хората е една – вие много добре знаете, няма нужда да ви обяснявам – отговорността да опазиш това, което е на всички, макар и да не се вижда на телевизора всеки ден, е огромна. Категорично не ми е писнало от журналистиката!

Приемам това предизвикателство, защото наистина за мен е интересно и предизвикателно. И основно заради кмета, защото виждам в негово лице човек, който наистина има воля нещата да се променят. Само да ви кажа, обеща да има повече пари за Стария град.

Чел ли сте книги за историята на Старинен Пловдив, защото ще ви е от помощ, за да възстановите блясъка отново?

Доста съм прочел. Включително съм прочел данни, какво се е случвало през годините. Сега нали не очаквате, че мога да почна да цитирам всеки един детайл. Прочел съм много и го казвам отговорно – това е решение, което е взимано доста дълго време, с доста дълги разговори с кмета, който каза „Все пак си помисли добре“.

Пловдивчани са шовинисти и при всички случаи ще имате проблем, ако не сте чели някои пловдивски библии?

Със сигурност не съм прочел всичко. Прочел съм много и ви обещавам, че ще работя с хората, които са тук и с вас, разбира се. Това, което сам забелязал е, че вие пловдивските журналисти знаете да изпитвате много по детайлите. В столицата по-широко спектърни са журналистите. Вие сте ми доста по-голяма отговорност, повярвайте ми! И ги знаете нещата, и тук  каквото кажа, трябва да внимавам. Давам си сметка за това.

Ще бъдете гледани под лупа не само защото сте колега, а защото идвате от София. Пловдив е свикнал да изнася кадри за София. Последният успешен директор на Старинен Пловдив е заместник-министър на културата. Така, че вие сте прецедент.

Пловдив може да се гордее, че вече той акумулира кадри. Колегата зад вас, също беше в София и сме работили заедно. Това, че Пловдив акумулира, говори за това, че се развива и то доста, доста успешно. Не говорим за Стария град, говорим за целия Пловдив. И в момента е една от много сериозните икономически единици в нашата страна. Нормално е, става атрактивен и ще го направим още по-атрактивен!

П.П. Екипът на Под тепето желае успех на новия директор на Старинен Пловдив! И ще  наблюдава работата му в детайл.

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

12 коментари

  1. Взел и заложил апартамента на дядо му, купил си джип. Оставил две деца и сега ще оправи с блестящата си усмивка Пловдив. Грозно и жалко. Ще му плащаме апартамент да има къде да живее

  2. Заплатата на Начо не е била голяма, когато с чизмите от войската партийният комисар слязъл от Станимака. Но бидейки ловкач -практически Първата Българска МУТРА в “комунистически” 60-те години – Начо скоричко изселил хазяите си от Небет Тепе. Стара фамилия достойни, кротки хора, послушници на Народната Власт.
    От другарския Жилфонд на (съвсем) държавна цена при първа възможност (и с приноси от фаворизирани ортаци-художници от Априлското Поколение -Пленума на др. Т.Ж.) Начо си откупува жилището. Впоследствие при нововъведени правила изкупува (пак на нормирани цени) с предимство като обитател останалата част от сградата.
    От имота.
    От улицата.
    От Небет Тепе.
    Ето откъде произлиза днешната корпорация ЧЕРВЕН КАТЪР, пардон, магарица ли беше, муле ли, а, да, ПОНИ. По липса на челяд (само кучка!) да се фукат пред нашите внуци, че Площадът е на Наше Име!
    (Въпросите на Т.Г. са много точни, отново, а за премълчаните причини г-нът да смени кон за кокошка можем само -и лесно- да се сещаме … Не, далавера няма, как’ Сийке!)

  3. Тоя велможа е по-хлъзгав от Меката Китка Асан Асанов ГенералДИРЕКТОР на Пловдив За ЕДНО (Sofia Design „WEEK“) и даже от …плужек.
    Трихълмието от векове си е било жив Град – пълнокръвен, космополитен, с калдаръм кокони, с бебета и с бабета, с дантели на простора и бяло сладко на лъжичка в клюкарника … докато Диктатурата на Пролетариата в 60-те години тръгна да го “обобществява”.
    Да го „пилотира“ според днешните МУТРИфикатори.
    Все по-чужди на Genius Loci (Духа на Мястото) Велможи и Сановници изселват КОРЕНЯЦИТЕ за заграбване на имотите им, достойни стари фамилии докато го обезлюдят и заместят с бездушни заплатаджии-чиновничета дето едно претърсване на керемидите не умеят да организират (виж Жълтото училище). Дотук стигнахме да колят/бесят софиянци (както ЕСК19) започнали с презряния станимаклия Начо Диктатурата според хрониките на Антон Баев:
    = plovdiv-online.com/component/k2/item/57444-bаgryanа-e-zаchenаtа-v-kaashtа-nedkovich = ИЛИ
    = plovdiv-online.com/component/k2/item/57242-mаlkoto-plovdivsko-pаlаtzo =

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина