АктуалноКриминалеМненияНовиниПод ножа

„Мутренски изпълнения от хора дилетанти”

Палежът на бул. „Дунав” разкри схема за пране на пари, изнудване и отвличане, сред задържаните има служител на ДАНС, разкриха от прокуратурата

Арестуван е управителят на столично консултантско дружество, което използвало роми за регистриране на фирми на чужденци

Общо петима са с обвинения, седем са обявени за общодържавно издирване

Иво Дернев

„Мутренски изпълнения от хора дилетанти”. Така окръжният прокурор Румен Попов определи действията на петима души, обвинени в изнудване, противозаконно лишаване от свобода, отвличане и длъжностно престъпление. В момента от държавното обвинение работят и по друга посока в разследването- пране на пари. До задържането им се стига след големия пожар в магазина на моторни масла, който според прокуратурата е предизвикан умишлено. Целта на палежа е била сплашването на собственика на имота Костадин Танев, като наемателите в случая са косвена жертва на това, че наемодателят им се е оплел в сложна афера. Танев сам се обърнал до прокуратура и полиция, тъй като бил уплашен за живота и здравето на себе си и на близките си.

„ Получил е заплашителни съобщения. Бил му даден срок да възстанови 39 хиляди евро, които дължал на авторите на съобщенията и които били откраднати от тях. До тази развръзка се е стигнало след като Танев влязъл в контакт с лице от ромски произход, което му съобщило че подписало документи в кантора в София, с които е станал собственик на фирма. По сметките на тази фирма били получени пари и Танев и фактическият собственик на дружеството решават да ги изтеглят. Във въпросната софийска кантора стотици роми са подписвали документи и са ставали собственици на дружества. Кантората се е занимавала с регистрация на дружества с фиктивни собственици. Реалните собственици са чужденци, които пълнели сметките на регистрираните тук фирми, а после те се вливали в офшорни дружества в едно със средствата, незнайно как набавени”, обясни окръжният прокурор Румен Попов.

Така Костадин Танев и лицето от ромски произход на практика са изтеглели пари, които не са били техни, а представители на столичната кантора дошли да си ги търсят.

„ Фиктивният собственик на фирмата разбрал, че го търсят, и се укрил. На девети септември три автомобила дошли от София, за да стигнат до майката на въпросното лице във Войводиново. Отвличат я, заплашват я с пистолет и я пребиват. В крайна сметка стигат до фиктивния собственик на фирмата, която са създали, а той им казал имената на собственика на запаленото в последствие помещение на бул. „Дунав”. Служител на софийското дружество се свързва със свой човек в ДАНС, за да му направи пълно проучване на Костадин Танев и служителят на ДАНС им предава пълна информация. След палежа собственикът на имота на „Дунав” получава съобщение със заплахи за всички свои близки, с информация за всеки един адрес, на който пребивават и дори за предвижванията им зад граница. Костадин Танев едва тогава съобщава за изтеглянето на парите”, допълни прокурор Румен Попов.

Разкри още, че служителят на ДАНС системно е извършвал проучвания за столичната кантора за това дали лица от ромски произход са подходящи на собственици на дружествата, които трябвало да се регистрират.

„Хора от чужбина са давали указания какви да са фирмите им и с какъв предмет на дейност. Стотици подобни дружества са създадени. При влизане на полицията в кантората е имало масово унищожение на документи, хвърляне на флаш памети в тоалетни и мивки. Кантората е знаела за това, което предстои. Кой ги е предупредил, надяваме се скоро да разберем”, допълни Румен Попов.

Той разкри още, че в офисите на дружеството са намерени три печата, които вероятно са неистински- на А1, на ЧЕЗ и на Комисията по финансов надзор.

Според обвинението управителят на дружествата лично е писал заплашителните съобщения, участвал е в отвличането заедно с други служители на кантората и „силоваци”, както ги определи Румен Попов.

„Управителят на кантората е ръководил и криминалната, и финансовата дейност на дружеството”, вметна окръжният прокурор.

Към този момент петима са с обвинения, като един от тях е служителят на ДАНС. Другите са управителят на софийската компания, един от събирачите на лица от ромски произход, определени като „дилъри”, силовата охрана на кантората, както и друг неин служител, който е комуникирал със служителя на ДАНС. Четирима са с взети от окръжен съд мерки за неотклонение „задържане под стража”, а един е пуснат под парична гаранция.

„Основната посока на разследването е пране на пари. Работят много хора по случая от миналия вторник. Ще бъдат предприети мерки и срещу фиктивните собственици на тези дружества”, каза още прокурор Румен Попов.

На този етап от държавното обвинение не знаят какъв е произходът на средствата, които чужди граждани са вкарвали в сметките на създадените от кантората дружества. Чужденците са хора, които са искали да се сдобият с офшорно дружество. Работата на столичната компания била да създава фирми, които да се вливат в офшорни такива.

В софийската кантора работят 12 лица, почти всички са набор 85. Според прокуратурата бушоните от ромски произход не били хващани от улицата, а щателно проучвани, за да не създават проблеми. Те прибирали по сто лева, да подпишат документите при регистрацията. Ромите са от различни краища на страната, най-често безработни, неграмотни, на социални помощи.

„Възстановихме цитат от уотсап комуникацията с дилър на роми. Точните думи от написаното съобщение са „Намери ми циганин”, а после са искали от дилъра да им прати личната му карта, за да бъде проучен. 60 такива фиктивни собственика имаме само в пловдивска област. Стотици са в страната. Схемата е работила поне от една година. Действало се е така. Като получат заявка от чужд клиент започват да търсят подставено лице чрез дилъра. После го проучват в ДАНС за годност и одобрение. Качват подставените лица в бус и ги карат в София, за да разпишат всички документи. Трима дилъри са работили в областта”, разкри още окръжният прокурор Румен Попов.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина