АктуалноЖивотЗабавлениеЗабравеният градНовини

Звездната пловдивчанка Ирина Чмихова напусна този свят

Една от най-известните ѝ песни, която хората наричат „Синьото елече“, всъщност се казва „Тригодишна мъка“ (ВИДЕО)

Вижте историята на „Я подай ми, мила мамо, синьото елече“

Ирина Чмихова, една от първите звезди на българската забавна музика сред 1944 г. е починала на 89-годишна възраст, съобщиха близките ѝ.

„Днес от този свят си отиде ГОЛЯМАТА ИРИНА ЧМИХОВА! Моята леля Ира! Светъл път, вечна памет и дълбок поклон, мила! Сега ще радваш с гласа и таланта си Ангелите! Почивай в мир!“, написа в социалната мрежа нейната племеница Румяна Налджиева.

Ирина Чмихова е българска поп-певица и музикален педагог, един от основателите на поп-музиката в България, която някога наричахме „Естрада.“ Родена е на 5 април 1930 г. в Пловдив, в семейството на руснак и българка. Завършва ВИТИЗ в класа на проф. Кръстю Мирски, но изгрява на сцената като певица. Участва в първото българско състезание за майстори на естрадното изкуство в зала „България“, след което получава постоянна работа в “Концертна дирекция”.

На 32-годишна възраст започва да преподава в отдел „Естрада“ на Консерваторията. Сред учениците и са певци като Марги Хранова, Мими Иванова, Мустафа Чаушев, Камелия Тодорова, Мишо Йончев и много други.

В края на 50-те години тя чупи всички естрадни рекорди със знаменития си хит „Я подай ми, мила мамо, синьото елече“, посветен на тогавашните работници-строители. Най-известните ѝ песен хората с любов наричат „Синьото елече“, всъщност тя се казва „Тригодишна мъка“.

 

Певицата винаги е твърдяла убеждението си, че абсолютният й хит „Синьото елече“ я е срещнал със съпруга ѝ. Песента е написана специално за нейния глас от цигуларя в естрадния оркестър на Радио София Панайот Бояджиев. Музикантът бил лудо влюбен в  красива пловдивчанка и именно тя била музата му за шлагера. Когато го чула, любимата му била пленена и скоро казала „да“ на романтичния си ухажор. Същото се получило и при певицата и бъдещия й мъж. Само че в този случай тя била пловдивчанката, а той – софиянецът, който търсел пътя до сърцето й. „Синьото елече“ пожънало грандиозен успех и освен това спомогнало за създаването на две млади семейства.

Чмихова е истински уникат сред колегите си. Има изнесени над 1200 самостоятелни концерта у нас и в чужбина. Изпяла е над 2000 песни на български, руски, немски, испански, италиански, френски, английски. Руската публика и критика я наричат Царица на руския романс. В творчески тандем с пианиста Евгени Комаров изпява над 2000 песни.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина