АктуалноГрадътИзпод тепетоМненияНовини

За Деня на Пловдив площад Централен ще е готов

Минало и съвремие се препитат на две нива, вижте как

Централният площад може да бъде завършен за Съединението и жителите на града да минат за пръв път по обновеното съоръжение за Деня на Пловдив. Това съобщи кметът Иван Тотев, който днес инспектира как върви проекта.

Той определи проекта като изключително сложен и напомни за множеството гласове, които твърдели, че той не трябва да се случва.

Пловдивчани и гостите на града ще имат възможност да преминават през археологията на две нива. Също така около разкопките ще има и места за почивка. Хората ще слизат от няколко страни до разкопките, в това число и по ажурна метална стълба.

Социализацията на Форум – Запад ще даде възможност продължението на Цар – Симеоновата градина и археологията да се интегрират в едно пространство, като в югозападния край ще има и три водни пощи – два фонтана с разпръскващи дюзи и трети, наподобяващ река с размери 6 на 30 метра.

„Това пространство ще има много функции. Идеята ни е да го наситим с живот и събития, а да не бъде само място за преминаване“, обобщи кметът.

В „съвременното“ ниво, освен цялата площадна настилка,  е подменена и подземната инфраструктура. Направени са комуникационни шахти от всички страни на площада, които ще дават възможност за провеждане на различни събития на открито.

Зад пощата са предвидени места за три заведения с пряка видимост към Одеона. Ще има и допълнително озеленяване. По-голямата част около паркинга на Тримонциум и към подлеза.

По думите на градоначалника артефактите, открити по време на разкопките в обекта Форум – Запад изобщо не са малко, а някои от тях са уникални.

Очаквайте разказа на археолозите и реставраторите.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина