АктуалноГрадътНовини

Ето какви варианти за площад Централен ще разглеждат съветниците (ГАЛЕРИЯ)

ЕСУТ харесва комибинацията от гранит и бетон

Таня Грозданова

Местният парламент на Пловдив е изправен пред важно решение – да избере как ще изглежда централния градски площад през следващите десетилетия. Решението трябва да бъде взето на редовно заседание идния понеделник.

Предложението на заместник-кмета Александър Държиков съдържа з варианта, разработени от проектантите по отношение на видовете настилки.

Вариант 1 – съгласно офертата на изпълнителя по обществената поръчка новата настилка ще се изпълни от вибропресовани бетонови плочи с бетонни елементи в различен цвят;

Вариант 2 – показва съгласуван с ИНКНИ проект, който включва гранитна настилка само около Форумния комплекс, а останалите площи ще са покрити с вибропресовани бетонови плочи с мит повърхностен слой;

Вариант 3 – предвижда площада да е покрит изцяло с гранитни плочи.

Последното предложение дойде по време на общественото обсъждане на проекта.

Според решението на Експертния съвет по устройство на територията най-приемлив е вариант №2. Експертите предлагат да се разработи именно той. Тяхната препоръка е цялото каре на Античния форум да е обрамчено с естествена настилака от гранит, а останалите площи на Централен да са с вибропресован бетон.

Дали Общинският съвет ще се съобрази с препоръката на ЕСУТ, предстои да видим.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

16 коментари

  1. Много си прав, че „градът в архитектурно отношение заприличва все повече на сбирщина от жалка безвкусица.“ Крадливата клептокрация на МаминИнджИМПЕРИАЛиста тръгна през просото гьотора да поръчва на ПЛОЧКАДЖИИ директно НещоСи за ЕдниПари (здрасти под масата!). Или на ВЕЛОСИПЕДАДЖИИ. На АСФАЛТАДЖИИ – скоро очакваме да „подобрят“ Хисар Капия като междуселско шосе.

    БЕДАТА Е ТАМ, ЧЕ ЧУГУНЕНИТЕ ГЛАВИ НАЧЕЛО НА КАМАРАТА НА АРХИТЕКТИТЕ КАБ (САБ СЪЩО) НЕ ЗАЩИТАВАТ КОЛЕГИЯТА (ВСЕКИ ГЛЕДА СЕБЕ СИ) И ДОПУСКАТ НАРУШАВАНЕ НА ЗАКОНОДАТЕЛСТВОТО (ДОКОЛКОТО ГО ИМАМЕ ПОД РЕЖИМА БоБоТри) за градоустрояване на градчета като наше село . . .)

    Значителни обществени сгради (Галерия Гладстон, Кино Космос) не може да се възлагат (нито на „архитект“, още по-малко на ФИРМАДЖИЯ строител) директно БЕЗ КОНКУРС, ОБЩЕСТВЕНО И ОБЩИНСКО ОБСЪЖДАНЕ, така е от отдавна, от началото на ХХия и конкурса за Халите (щяхме да имаме хем Хали, хем древния Куршум Хан, ако не беше пловдивската клептокрация)

  2. Да повдигнем още веднъж въпроса… Къде по дяволите са запратени 3-те проекта, които бяха номинирани с награди след проведен конкурс? Не за друго, а именно за оформление на площад Централен. Хвърлиха се там едни пари. Проектите очевидно отиват по дяволите. Сега „по-специалистите“ започват тепърва да я къдрят, каква да бъде настилката и ни навират на внимание въжделения да нови оформления. От тъкмене кой наш да свърши нещо, та да си попълни банковата сметка, градът в архитектурно отношение заприличва все повече на сбирщина от жалка безвкусица. То не са неадекватни шадраванчета, то не са игрални зали и какви ли не още скудоумия. Чудесно е, че след около 2 месеца Пловдив ще е Европейска столица на културата. Но в този вид за съжаление мога да кажа, че сме много далеч от смисъла на това понятие. Поне що се касае до външния вид на града.

  3. Не виждам сериозна промяна. Пак този отвратителен плочник с някакви окастрени зеленинки и шадраванчета наоколо. Доколкото може да се схване нещо.

  4. Кудкудякането дали от БЕТОН, дали от ГРАНИТ или от ТЕБЕШИР да бъдели настилките цели да отвлича вниманието от престъпната далавера, че маминият Инджинеринк-ИМПЕРИАЛист подписва Поръчка към Ортак-Плочкаджия БЕЗ ДА ИМА ЗАКОНЕН ПРОЕКТ за МегданЦентрал: „… три варианта, разработени от проектантите по отношение на видовете настилки…“
    Без да има решение ПРОСТРАНСТВЕНО, те ни говорят за чертожнически „хубавини“, кое как щяло било да „загатва“ за неразкопаната Античност отдолу, погребана под Плочата. И за „мижи да те лъжем“ турнати тук-таме няколко ИМИТАЦИИ с антични капители в духа на АКАДЕМИК ПРОФ. Д-Р БожоДим, придворен фалшификатор на кулТурския министър на РежимаБоБо3, когото освиркахме и изритахме.
    Чертожническите упражнения на архБабаРУ Пройкова и нейните шерпи, бурлаки и будали не представляват ПРОЕКТ. Ирина Дакова показа, какво можем да създадем в центъра, вместо безбрежния скучен плочник.
    Кмете, питай като не знаеш, то си има Камара, Съюз, специалисти учени, знаещи, можещи!

  5. Като човек, който се занимава с 3Д визуализации абсолютно нищо не се разбира от тези „картинки“. Не знам обикновения човек какво ще разбере. Това е подигравка

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина