АктуалноБългарияГрадътЖивотЗабавлениеФотогалерия

Другото лице на Столипиново (ГАЛЕРИЯ)

Децата от квартала учат български, творят и се забавляват в новия образователен център, създаден с швейцарски средства

Видя се, че когато има добре управлявано смислено финансиране и страхотен екип, който да движи даден проект, ефектът в квартала е налице

Иво Дернев

Столипиново разкри другото си лице днес. Усмивките на децата от квартала и техните родители показаха, че там могат да се случват и светли неща. Когато има добре управлявано смислено финансиране, в случай от Швейцария, и страхотен екип, който да движи проекта, създаден с тези пари, ефектът е налице. При това е поразителен. Надяваме се и да е заразен, най-вече за самите столипиновци- да осъзнаят важността на образованието и как то променя децата им, а и средата като цяло. Да разберат, че да си грамотен е… „готино”, както се изрази едно от хлапетата, играло брейк днес във физкултурния салон на новия образователен център, изграден от Българо-швейцарската програма за сътрудничество.

Преди децата на Столипиново да разкрият блясъка в усмивките и очите си, това направиха специалистите от здравния център, изграден по същия проект- „Всички заедно: за по-добро образование и здраве“. Швейцарският посланик Н. Пр. Мюриел Берсе Коен посети първо него, за да види какъв е резултатът от финансирането. Новият комплекс в двора на ДКЦ6 вече посреща пациенти, а в него работят няколко специалисти. Има съвременен АГ кабинет, педиатър, общопрактикуващ лекар. Специално място е отделено за здравните медиатри, чиято дейност в квартала е много важна.

„Хората тук са много доволни от центъра. Успяваме без много усилия да ходят на медицински прегледи и да обръщат внимание на здравето си”, каза доволна една от здравните медиаторки в центъра.

После делегацията отиде в новия образователен комплекс в двора на сградата на началния курс на СУ „Найден Геров”. И завари десетина деца да рисуват в час по изкуства в първата стая. Повечето бяха четвъртокласници. Всички до един вглъбени в творбите си, те вдигнаха глави и се усмихнаха, поздравявайки любезно гостите. Рисуваха маски. „Чудесно е тук”, каза Наско, който придаваше колорит на кукерска маска. Преподавателката им Елена Дурова разкри, че последната страст на децата е квилингът, наричан още хартиен филигран. И показа на посланика някои от работите им.

В следващата стая група хлапета четяха на български. Край тях, на един от чиновете, седяха две жени, мама и баба на едно от момиченцата.

„Страхотно е тук. Това е важно, за да се развиват хубаво децата от квартала. Ходят редовно на училище. Ето, и ние сме тук, на гости на урока, да видим как се случва. Но още трябва за квартала. Улици трябва да се направят, за да се живее хубаво, да имаме въздух”, каза Пенка Ангелова, майка на Ивелина и баба на Мария.

После гостите заеха местата си във новия физкултурен салон. Край тях бяха хората от страхотния екип на образователната част от проекта „Всички заедно: за по-добро образование и здраве“, както и партньорите в него от социална фондация „Инди Рома 97“, общинска фондация „Пловдив 2019“ и др.

Първо излязоха деца от подготвителните групи на училище „Найден Геров”, които изумиха чуждите гости с перфектен валс. После се мина на съвременни хип-хоп и брейк танци в „Коминочистачи” и „Геймърите”. Младежите от втория танц казаха Не на вманиачаването по мобилните устройства като „счупиха” телефоните си и изписаха с едри букви „Събуди се” и „Wake up” на английски. Дойде ред на дузина осмокласнички, които изпяха със свещи в ръце „Клетва” на Щурците. Имаше и фолклор. Финалът бе за малките момиченца, изучаващи художествена гимнастика и младите вокалисти на „Найден Геров”, които изпяха Химна на Европа- „Одата на радостта”.

Екипът на проекта благодари на фондация „Пловдив 2019”, тъй като вследствие на активностите й в квартала, хората му започват малко по малко да осъзнават промяната на средата с инструментите на културата. Това е иновативен подход, който има голям ефект.

„Ръкавицата е хвърлена. Ще организирам група директори от други училища, който да дойдат тук и да споделят опит. Ще работим за устойчивост”, заяви на финала началникът на РУО Иванка Киркова.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина