АктуалноБългарияЗабравеният градНовиниФоторепортаж

Древен Пловдив оживя в парк Лаута (ГАЛЕРИЯ)

Гостите могат сами да отсекат монета, да стрелят с лък, да пробват въоръжение и снаряжение на войскарите и да се снимат с тях, да се качат на кон (ВИДЕА)

Снимки: Владимир Янев

Фестивалът за история, бит и култура „Пловдив – древен и вечен: история, етнология, култура и изкуство“ разпъна лагери от юрти, конски табуни и бойци в парк Лаута в Пловдив.

Над 10 клуба и сдружения от страната за възстановки показват бита, занаятите и културата на народите, населявали древен Пловдив през хилядолетията.

Посетителите на фестивала се наслаждават на стрелба с лък от кон, също както са го правили войните на Аспарух и рицарски битки.

Могат да наблюдават работата на различни занаятчии и пробват на вкус старинни ястия от време оно.

Всичко това е придружено с музика и песни от различните епохи.

Ето програмата за днес:

16 ЮНИ – ПАРК ЛАУТА:

10.00 ч. Музей на открито, жива история, разглеждане на средновековните лагери, занаятчийски работилници и щандове;

11.00 – 12.00 ч. Представяне на армиите през различните епохи, бойни практики;

12.00 – 13.00 ч. Облекла, въоръжение и снаряжение през различните епохи.

13.00 – 14.00 ч. Средновековна школа за млади войни – обучение на младежи и деца в стрелба с лък, копие, щит и сабя; Антични и средновековни игри и забавления за малки и големи;

14.00 ч. – Закриване на фестивала.

Гостите ще имат възможност да наблюдават демонстрации на участниците, бойни практики, изработване на накити и бижута, монетосечене, дървообработка и приготвяне на храна. Ще могат сами да отсекат монета, да стрелят с лък, да пробват въоръжение и снаряжение на войскарите и да се снимат с тях, да се качат на кон, да разгледат бита и традициите на нашите предци и да се запознаят с богатото ни културно-историческо наследство.

Проектът е част от програмата на Пловдив – Европейска столица на културата 2019 и се финансира от Общинска Фондация „Пловдив 2019.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина